Castelul Corvinilor, monument istoric admirat în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Castelul Corvinilor a intrat în top 10 cele mai frumoase castele din Europa
Castelul Corvinilor a intrat în top 10 cele mai frumoase castele din Europa

Un clasament întocmit de Lonely Planet plasează Castelul Corvinilor pe locul opt în topul celor mai frumoase castele europene.

Considerat de europeni drept o destinaţie turistică „de vis”, Castelul Corvinilor din Hunedoara a ocupat poziţia a opta în topul celor mai frumoase construcţii medievale din Europa, surclasând alte două construcţii din România, Peleş şi Bran.

Conform clasamentului realizat de experţii de la Lonely Planet, pe primul loc al destinaţiilor „de vis” se clasează castelul (Hrad-ul) din Praga, Cehia, un complex care include zidurile cetăţii, o catedrală, căsuţe şi străzi medievale şi un palat. Următoarele două poziţii sunt ocupate de Castelul Eilean Donan din Scoţian, respectiv de Schloss Neuschwanstein, Bavaria – Germania.

Castel înfricoşător
Castelul Corvinilor nu se află la primul titlu de acest gen. În 2009, un alt sondaj realizat de Lonely Planet a plasat castelul de la Hunedoara pe locul al III-lea în topul celor mai înfricoşătoare castele din lume. Cu toate acestea, Castelul Corvinilor din Hunedoara a fost vizitat, anul acesta, de doar peste 70.000 de persoane.
În comparaţie cu acest reper turistic, pragul Muzeului Naţional Peleş a fost trecut de un număr dublu de vizitatori, iar cel al Castelului Bran de circa 195.000 de turişti. Directorul castelului, Nicoale Cerişer, a spus că numărul turiştilor a scăzut cu şase la sută comparativ cu 2010. „Deocamdată avem un flux de turişti constant, majoritatea din Ungaria. Încasările sunt relativ reduse, din cauză că preţul biletului este mic faţă de alte locaţii”, a declarat Cerişer.

Nici în privinţa renovării situaţia nu se prezintă tocmai roză. Începute încă din anul 1998, lucrările de restaurare au costat pâna acum două milioane de euro, bani care au venit atât de la Primăria Municipiului Hunedoara, cât şi de la Ministerul Culturii.

În 2011, o comisie a Ministerului Culturii a sistat lucrările de restaurare din cauza unor vicii de procedură. „Lucrările lasă de dorit. Nu există un proiect. Nu poţi să faci restaurare pe bucăţi. Până nu avem un proiect pentru tot castelul, nu putem merge mai departe, anumite lucruri trebuie remediate”, a declarat Kelemen Hunor, ministrul Culturii, la ultima vizită efectuată în judeţul Hunedoara.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite