Tânăra alpinistă Alexandra Marcu este la un pas de cucerirea vârfului Pico de Orizaba

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La numai 14 ani, alpinista Alexandra Marcu din Deva are şansa să stabilească un nou record. Deveanca a început expediţia spre cel mai înalt vulcan al Americii de Nord - Pico de Orizaba, supranumit Muntele Stelelor.

Dacă îl va cuceri, Alexandra Marcu va fi cea mai tânără alpinistă din Europa care a ajuns în vârful acestui vulcan. Anul trecut, deveanca a cucerit Mont Blanc-ul şi Uhuru, din Kilimanjaro. Primul este cel mai înalt vârf din Europa de Vest, celălalt - cel mai înalt vulcan din Africa. Anul acesta, a urcat pe Kazbek – al treilea masiv ca mărime din Georgia şi al optulea din Caucaz. Acum şi-a propus să atingă un alt record – Pico de Orizaba (5.636 de metri) – cel mai înalt vârf vulcanic din Mexic şi al doilea ca mărime din lume, după Kilimanjaro. „Până în Mexic am călătorit cu avionul, după care ne-am îndreptat spre orăşelul Tlachichuca. La 4.200 de metri altitudine se află ultimul refugiu înainte de vârful vulcanului – Piedra Grande. De aici până la ţinta noastră va fi un drum de 14-16 ore, dus-întors“, a explicat Alexandra.

Însoţită de tatăl ei
Ca să-şi vadă visul cu ochii, deveanca îşi continuă cu dârzenie antrenamentele şi, mai ales, exerciţiile de respiraţie. Acestea din urmă sunt foarte importante pe munte, explică fata, amintindu-şi că tot ele au fost cele care au ajutat-o să ajungă pe vârful Kazbek-ului – al treilea munte ca mărime din Georgia, pe care l-a escaladat în vara trecută, după ce restricţiile impuse de armata rusă au împiedicat-o să urce pe Elbrus (5.642 de metri) – cel mai înalt vulcan din Europa.

În ciuda experienţei pe care şi-a câştigat-o în expediţiile trecute, Alexandra se aşteaptă la un traseu dificil. „Urci pe stânci, dai de gheţari şi cobori cu ajutorul lui Dumnezeu“, a mai spus ea, explicând că pantele vulcanului depăşesc 30-40 de grade înclinaţie. La fel ca şi în celelalte expediţii la care a luat parte, tânăra este însoţită de tatăl său, alpinistul Dan Marcu. După Pico de Orizaba, deveanca are în plan să cucerească Damavand-ul – un potenţial vulcan activ şi cel mai înalt din Asia.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite