Avram Iancu este comemorat în Hunedoara! Au început „Serbările Naţionale – Ţebea 2012”! UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un ceremonial închinat memoriei lui Avram Iancu are loc în această dimineaţă în Complexul Istoric de la Ţebea, comuna Baia de Criş, judeţul Hunedoara. La eveniment participă peste 3000 de persoane.

UPDATE ORA 12.00 Peste 3.000 de persoane participă, duminică, la Ţebea, judeţul Hunedoara, la comemorarea a 140 de ani de la moartea lui Avram Iancu, înmormântat în cimitirul din localitate, la ceremonie asistând miniştrii Internelor, Mircea Duşa, Muncii, Mariana Câmpeanu, şi Educaţiei, Ecaterina Andronescu. Manifestările care marchează comemorarea a 140 de ani de la moartea lui Avram Iancu au început, duminică, la ora 11.00, cu depunerea de coroane la mormântul acestuia, din cimitirul din localitatea hunedoreană Ţebea, transmite corespondentul Mediafax.

În apropierea cimitirului, se află peste 3.000 de persoane care asistă la ceremonie. La eveniment participă şi ministrul Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa, cel al Muncii, Mariana Câmpeanu, al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, vicepreşedintele Senatului Dan Radu Ruşanu, secretari de stat, parlamentari. Ceremonia va include o slujbă în memoria lui Avram Iancu, aceasta urmând să fie oficiată de un sobor de preoţi conduşi de mitropolitul Ardealului, Laurenţiu Streza. În cursul după-amiezii, va avea loc un spectacol de muzică populară pe o scenă amplasată în apropierea cimitirului. Serbările Naţionale de la Ţebea au loc la mormântul Crăişorului Munţilor, după cum arată sursa citată anterior.

Programul a început de la ora 11.00, cu un ceremonial public. În cadrul acţiunii vor avea loc mai multe manifestări precum depuneri de coroane la monumentele eroilor, slujba religioasă, o scurtă evocare istorică, cuvântările autorităţilor, urmate de un spectacol susţinut de interpreţi de muzică populară.

Avram Iancu, unul dintre conducătorii revoluţiei de la 1848-1849 din Transilvania, s-a născut în anul 1824, la Vidra, în Munţii Apuseni, într-o familie de moţi înstăriţi. A studiat dreptul la Cluj şi a murit la 10 septembrie 1872, la Baia de Criş, fiind îngropat la Ţebea, judeţul Hunedoara, lângă "Gorunul lui Horea".

Vom reveni cu amănunte!

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite