PORTRET Adolescentul Vlad Torok din Deva este matematicianul navomodelist

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atunci când nu pilotează navomodele sau aeromodele, Vlad participă la concursuri de matematică unde obţine rezultate remarcabile. Vlad avea nouă ani când a trecut prima dată pragul atelierului de navomodelism.

Voia să construiască un model de avion sau de vapor care să se deplaseze singur. Aşa a ajus „pe mâna” antrenorului Marcel Stratulat alături de care munceşte de aproape şapte ani.. De altfel, Vlad are cele mai vechi „state de plată” , în acest club.

A câştigat numeroase competiţii interjudeţene de aeromodelism şi navomodelism şi visează să termine o facultate cu profil real. Asta pentru că matematica, fizica şi chimia sunt ştiinţe în care excelează. „Studiam pictura la Palatul Copiilor din Deva şi urmăream copii care lansau aeromodele în curtea clădirii. Îmi doream să ghidez şi eu un astfel de aparat. Aşa că m-am înscris la aero şi navomodelism”, povesteşte Vlad.

De la planşă la modelul

Tânărul a trecut prin toate etapele de pregătire pe care le presupune construcţia şi dirijarea unor modele. A început prin a învăţa termeni marinăreşti precum babord sau tribord, apoi a trecut la planşa de proiectare, pentru ca în final să construiască şi să conducă nave şi aeroplane construite de el. „Pentru mine navomodelismul şi aeromodelismul sunt nişte pasiuni care nu se vor stinge niciodată. Cel mai dificil este să pilotezi elicoptere minaturale, dar şi navomodelele necesită cunoştinţe de navigaţie şi îndemânare”, explică Vlad.

Atunci când nu este prins de pasiunea sa, Vlad se ocupă serioos de şcoală. Îi place matematica şi a obţinut premiul întâi la faza judeţeană a concursului „Cangurul”. „Sper ca facultatea să o fac în Anglia sau Germania. Mă pregătesc serios pentru acest lucru”, spune tânărul hunedorean.

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI
Ce e mai greu de pilotat? Un avion sau un vapor?
Având în vedere că un aeromodel se deplaseză pe mai multe planuri, e mai greu să-l controlezi. Spre exemplu, un navomodel merge înainte, la stânga sau la dreapta. În schimb, un avion se deplasează şi sus şi jos. În plus, acolo în aer, poţi întâlni curenţi atmosferici care necesită o îndemânare sporită pentru a-l putea controla.

Ce probe din concursul de navomedelism îţi plac?

Cel mai mult îmi plac probele de viteză. Am construit un navomodel care se poate deplasa cu până la 40 de kilometri la oră. Este din fibră de sticlă şi este relativ uşor manevrabil. Atâta doar că atunci când facem antrenamente pe baltă, se mai supără pescarii pe noi că le speriem peştii sau că le agăţăm firele de pescuit.

PROFIL
NASCUT. 28.09.2010
STUDII. Elev în clasa a IX-a

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite