Verdict dur în dosarul „abatajul morţii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aurelian Necula (foto stânga) a fost condamnat la şapte ani şi jumătate de închisoare
Aurelian Necula (foto stânga) a fost condamnat la şapte ani şi jumătate de închisoare

Cei trei foşti şefi în cadrul Exploatării Minere Petrila au primit pedepse cu închisoarea în dosarul ezploziilor din 2008. Aurelian Necula a primit 7 ani şi şase luni, iar cei doi ingineri Gheorghe Roşu şi Ştefan Ungur, câte 6 ani şi şase luni de închisoare.

Pentru prima dată în istoria post-decembristă o instanţă de judecată din România condamnă la închisoare cu executare trei persoane care au deţinut funcţii de conducere, vinovate de producerea unui grav accident de muncă. Dosarul exploziilor din 15 noiembrie 2008 de la mina Petrila, în care 13 mineri au murit şi alţi 15 au fost răniţi, a adus în faţa instanţei de judecată pe fostul director Aurelian Nicula şi pe inginerii Gheorghe Roşu şi Ştefan Dan Ungur. După aproape doi ani de la începerea procesului, sentinţa pronunţată ieri de magistraţii Judecătoriei Târgu Jiu îi trimite după gratii pe cei trei inculpaţi.

Reacţii la sentinţă

Fostul director Aurelian Necula a promit o pedeapsă de şapte ani şi jumătate, iar ceilalţi doi, Gheorghe Roşu, fost inginer-şef şi Ştefan Dan Ungur, fost şef al sectorului aeraj au fost condamnaţi la câte şase ani şi jumătate. În plus, cei trei inculpaţi împreună cu CNH Petroşani şi E. M Petrila trebuie să achite despăgubiri a căror valoare depăşeşte 1, 5 milioane de lei. Sentinţa nu este definitivă ea putând fi atacată cu apel la Tribunalul din Gorj. Ovidiu Filipescu, avocatul lui Necula şi Ungur a declarat că sentinţa judecătorilor este profund greşită. „Am depus apel la Tribunalul din Gorj. Este o sentinţă total greşită”, a declarat Filipescu.

Daniel Tomescu, avocatul apărării a precizat că este mulţumit de partea penală, dar va face apel în civil. „Sentinţa  dată de judecători este una bună. În ceea ce priveşte partea penală sunem  mulţumiţi, dar pe părţile civile vom face apel, deoarece este mai puţin decât ceea ce am cerut”, a declarat Tomescu.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite