Vaccinul „doi în unu” a ajuns în judeţ: o singură înţepătură pentru două virusuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cadrele medicale recomandă vaccinul antigripal drept cea mai sigură metodă de a preveni îmbolnăvirea.
Cadrele medicale recomandă vaccinul antigripal drept cea mai sigură metodă de a preveni îmbolnăvirea.

Serul trimis de Ministerul Sănătăţii este indicat împotriva gripei sezoniere şi a celei porcine. Judeţul Hunedoara a primit 42.000 de doze de vaccin. Acestea aşteaptă să fie ridicate, din depozitele DSP, de medicii de familie.

Medicii de familie pot ridica, începând de astăzi, vaccinul antigripal de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara. Lucian Rusu, medic de familie, a venit în Deva din municipiul Brad. Vrea să fie pregătit în cazul în care îi vor bate pacienţii la uşă pentru a-i imuniza.

„Am avut oameni care m-au întrebat dacă îi pot vaccina încă de la jumătatea lunii octombrie. Am aproximativ 1.800 de pacienţi, din care aproape 800 sunt diagnosticaţi cu afecţiuni cronice. Acum, am ridicat doar 150 de doze de vaccin. Sper ca diferenţa să o primesc pe parcurs”, a declarat Lucian Rusu. Colega sa din Deva, Elena Florea, nu are încă vaccin atigripal. Prin urmare, va putea onora cererile pacienţilor săi doar începând din zilele următoare.

Au primit mai puţin

Deşi Direcţia de Sănătate Publică Hunedoara a solicitat Ministerului Sănătăţii 120.000 de doze, a primit mult mai puţin. „În prezent, avem în depozit  42.000 de doze. Momentan, este suficient. Chiar dacă la început numărul persoanelor care vor să se vaccineze este mare, pe parcurs mulţi se răzgândesc. Oricum, cu siguranţă vom mai primi alte doze, într-o altă tranşă”, a declarat Dumitra Ştefan, şeful DSP Hunedoara.

Cei care vor beneficia de vaccinare gratuită sunt persoanele aflate în grupele de risc, cele cu afecţiuni cronice şi personalul medico-sanitar. „Dacă medicii de familie au în evidenţele lor copii cu risc de a face complicaţii ale gripei, se pot vaccina şi aceştia. Cei care nu se află în grupele de risc, dar vor să fie preventivi, sunt nevoiţi să-şi cumpere vaccinul din farmacii”, a adăugat Cecilia Birău, director adjunct al DSP. Preţul unei doze variază în jurul sumei de 28-35 de lei. Până la ora actuală, la nivelul judeţului Hunedoara nu s-a înregistrat niciun caz de gripă, ci doar viroze repiratorii şi pneumonii.

Anul acesta, vaccinul sezonier conţine şi tulpina AH1N1. Astfel, cei interesaţi nu vor mai fi înţepaţi de două ori, ci o singură dată, atât împotriva gripei sezoniere, cât şi împotriva virusului AH1N1.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite