Vaccinul contra TBC, distribuit medicilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judeţul Hunedoara a primit 22.000 de doze de vaccin BCG, cantitate suficientă  pentru tot anul în curs. Aproape jumătate din cei aproape 350 de copii rămaşi nevaccinaţi împotriva tuberculozei în perioada mai-iunie au fost imunizaţi.

Judeţul Hunedoara a primit de la Ministerul Sănătăţii 22.000 de doze de vaccin BCG. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara, acesta a fost distribuit spitalelor şi medicilor de familie. Aproape 350 de bebeluşi au părăsit maternităţile hunedorene în perioada în care vaccinul nu se găsea. Aproape jumătate dintre ei au fost imunizaţi, dar unele mămici nu şi-au vaccinat copiii nici la ora actuală.

„Nu am vaccinat fetiţa cea mică, care are patru luni, pentru că nu era vaccin în spital. Eu nu am putut să-l cumpăr, că e prea scump. Ultima dată când am fost la control cu ea, doctoriţa nu mi-a spus că au venit, în sfârşit, doze noi”, a declarat Viorica Bacrău. Deveanca are trei fete, iar cea mare dintre ele are patru ani. Ea este singura vaccinată împotriva tuberculozei.

Risc de îmbolnăvire

Bianca Nistor, o altă deveancă, are un copil de şapte luni. A avut noroc şi şi-a vaccinat bebeluşul înainte să iasă din spital. „Chiar dacă nu mai exista vaccin în maternitate, îl cumpăram pe cont propriu, deşi poate dădeam pe el chiar şi 300 de lei. Nu aveam cum să las copilul aşa, nici nu poţi să-l scoţi din casă până nu îl vaccinezi”, a adăugat proaspăta mămică. Serul trebuie administrat bebeluşilor în primele şapte zile de viaţă, deoarece, după ce aceştia părăsesc spaţiul steril din maternitate, sunt expuşi îmbolnăvirilor. Cea de-a doua tranşă de vaccin BCG se administrează la vârsta de şase luni. „Riscuri există în cazul în care copilul intră în contact cu o persoană bolnavă”, a precizat Cecilia Birău, director adjunct al DSP Hunedoara.

Trebuie să se prezinte la medic

Conform reprezentanţilor DSP Hunedoara, cele 22.000 de doze de vaccin solicitate şi primite de la Ministerul Sănătăţii vor fi suficiente pentru întregul an, astfel încât nu vor mai exista probleme până la finalul lui 2010. Mamele ai căror copii au rămas nevaccinaţi trebuie să se prezinte la medicul de familie pentru imunizare.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite