Oana Armeanca practică o meserie veche de 4.000 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oana Armeanca
Oana Armeanca

La doar 24 de ani, hunedoreanca şi-a ales să lucreze ca  topograf, potrivit Wikipedia, cea de-a doua meserie cunoscută ca vechime în lume

PROFIL
NĂSCUTĂ. 29 iulie 1985
EDUCAŢIE. Facultatea de Inginerie Hunedoara
EXPERIENŢĂ. Un an şi patru luni de topografie

Cea de-a doua meserie din lume ca vechime este nobilă şi, spre deosebire de prima, se potriveşte mai bine bărbaţilor.  Motivaţia este simplă: topografia are ca ambient de lucru ploaia, noroiul, gerul sau plita supraîncălzită a soarelui de vară.  În plus, „harnaşamentul” care trebuie cărat în spate pe coclauri  nu aduce fericire topografului nici măcar în zilele cu vreme prietenoasă.

Cum să asociezi atunci imaginea aparent fragilă a unei domnişoare cu duritatea unei munci de teren care, în afara părţii cu jefuirea  boierilor, are puncte comune cu cea a haiducilor? Oana Armeanca  spune că ea este excepţia care contrazice regula.  „Chiar munca asta de  teren îmi place cel mai mult. Am lucrat deja la proiecte pe dealurile din Moldova, la Cluj, în tot judeţul, cu trepiedul şi echipamentul în spate,  pe ploaie sau ninsoare. Nu sunt născută şoarec de bibliotecă şi nici nu sunt  o fană  a pantofilor cu toc. Cred că, privit din afară, tot ce fac seamănă cu o promoţie la ideea de egalitate între sexe”, spune Oana.

Nu o dată, tânăra hunedoreancă, fără să vrea, a provocat prin ricoşeu reproşuri la adresa colegilor bărbaţi. „Văzând că eu singură duc în spate trepiedul şi tot aparatul topografic, circa 10 kilograme, o bătrânică dintr-un sat a început să strige la colegii mei că numai nişte nesimţiţi ar lăsa o fată să care singură atâta calabalâc. Am liniştit-o cu o declaraţie şoc. I-am spus să se uite bine la mine, că nu sunt mulţi bărbaţi care mă depăşesc în forţă”, spune hunedoreanca. Ca inginer topograf, Oana Armeanca ştie cum se măsoară scoarţa Pământului şi  cunoaşte cum se operează cu „staţiile totale”, aparate topografice de ultimă generaţie care observă şi măsoară automat aria vizată. 

Nu „ştie” să se piardă

În plus,  hunedoreanca spune că  s-a născut cu un simţ al orientării deosebit.  „Nu pot să explic cum fac, dar nu ştiu să mă pierd. Găsesc instictiv direcţia bună în care trebuie să merg ca să ajung la destinaţie”, spune tânăra topograf.  Fără hartă, fără GPS şi fără să ceară lămuriri, Oana Armeanca este capabilă să se plimbe kilometri printr-un oraş în care se află pentru prima dată  fără să se piardă. A verificat aceasta chiar în capitala Europei, Bruxelles.

„Fetiţa, nu vii cu mine?”

Munca de topograf, făcută de o fată blondă, tânără şi carismatică, provoacă uneori şi confuzii jenante. „De câte ori fac măsurători la Orăştie în zona DN7 se întâmplă să ajung în centrul atenţiei şoferilor de TIR care mă bliţuie cu farurile sau chiar opresc şi îmi fac invitaţii deocheate.  Mă întorc cu spatele la ei ca să înţeleagă că sunt cu alte treburi pe acolo”, spune Oana.

Întrebări şi răspunsuri

De ce îţi place munca de topograf?
E de perspectivă.  Mereu proaspătă. Îmi lasă libertatea de mişcare şi îmi face o promisiune fermă că voi fi  propriul meu stăpân.

Se plătesc bine serviciile de topografie?
Funcţie de anvergură, o lucrare de topografie poate începe de la 700 de lei şi poate ajunge la zeci de mii de lei.

Chiar nu te deranjează că nu poţi merge niciodată la serviciu în pantofi cu toc?
Nu. Nu sunt o cochetă. Mă simt excelent în tenişi şi în bocancii de serviciu.

Ce-i place
„Îmi place să ştiu cât mai multe lucruri. Caut să mă documentez despre anumite subiecte care mă interesează, fără să am un domeniu anume în vizor”, mărturiseşte Oana.

Ce nu-i place
Decepţia amară pe care o provoacă anumiţi oameni, care folosind prefăcătoria îţi înşală aşteptările.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite