Târg inedit la Deva: Meşteşugari din tată-n fiu îşi aşteaptă clienţii în Piaţa Victoriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Piaţa Victoriei s-a transformat într-un adevărat târg sătesc. Meşteri din toate colţurile judeţului şi-au adus „roadele” la oraş. Artiştii susţin că, deşi nu mai au clienţii din anii trecuţi, sunt totuşi bucuroşi că stârnesc admiraţia vizitatorilor târgului pentru munca lor.

Zeci de artişti din toate colţurile ţării participă în acest sfârşit de săptămână la „Târgul meşterilor populari”, organizat la Deva. Manoli Constantin, sau „meşterul Manoli”, după cum se recomandă, povesteşte că a venit din Râmnicu-Vâlcea doar pentru a face spectacol cu obiectele de artizanat pe care le sculptează în lemn.

„Nu vreau să mă îmbogăţesc din vânzarea lor”, spune meşteşugarul, arătând spre câteva din piesele cu care se mândreşte: linguri de lemn şi troiţe în miniatură, toate încrustate cu motive tradiţionale. Bărbatul şi-a aşezat ordonat creaţiile pe masa din faţa lui, iar câţiva dintre trecători s-au oprit să le admire. În ciuda ofertei variate, puţini curioşi se transformă în cumpărători. De vină este criza şi vremea rea, consideră artistul.

Optimişti în faţa recesiunii

Aceeaşi criză reclamată de mulţi dintre meşteşugari este ignorată de câţiva. „Încă nu o simţim”, spune mulţumită Hortensia Bercu, una dintre creatoarele de haine tradiţionale prezente la târg, nevoită să recunoască însă că arta populară nu mai are aceeaşi căutare ca în trecut.

„În urmă cu vreo 20 de ani, vindeam hainele făcute din lână cu containerele. Lucrau aproximativ 500 de oameni la cooperativa din Haţeg. Lumea s-a reorientat spre stofe mai fine, iar lâna este mai greu de găsit”, adaugă ea. Alţi doi reprezentanţi ai judeţului la „Târgul meşterilor populari”, olarul Mircea Betea şi dogarul Cornel Banciu, din zona Tomeşti, îşi întâmpină clienţii de la adăpostul statuii lui Decebal. Optimişti, nici cei doi nu se lasă doborâţi de criză, deşi, spun ei, meşteşugul lor pare să devină din ce în ce mai puţin rentabil.

Preţuri ca în 2009

Târgul meşterilor populari se va încheia duminică. Participanţii au păstrat preţurile aproape neschimbate faţă de anul trecut, dar susţin că sunt dispuşi să lase loc negocierilor pentru fiecare dintre obiectele expuse. Cele mai ieftine artefacte sunt cănile de cafea de lut, la aproximativ trei lei bucata, iar bisericile din lemn în miniatură au preţuri de până la 500 de lei.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite