Sinuciderile, tragedii specific bărbăteşti în judeţul Hunedoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un hunedorean şi-a pus capăt zilelor după ce a vizionat liniştit un meci de fotbal. Depresia, bolile letale şi iubirile neîmpărtăşite îi fac pe bărbaţii hunedoreni să recurgă la gestul extrem la toate vârstele.

Deveanul V.S. şi-a petrecut ultima zi din viaţă cu familia. Seara a vorbit la telefon cu un prieten după care s-a uitat liniştit la un meci de fotbal internaţional. Apoi, fără să spună nimic, a plecat în noapte. A fost găsit a două zi spânzurat într-un copac din spatele blocului unde locuia. „A fost un om inteligent şi spiritual. Nu avea nici probleme cu banii. Câştiga din două surse. În ultima vreme însă ştiu că soţia sa a avut necazuri mari cu sănătatea. A fost operată. S-ar putea ca din cauza aceasta să-şi fi pus capăt zilelor”, spune Ion M., un fost coleg de serviciu al sinucigaşului.  N.F. şi-a convocat o subalternă pentru finalizarea unor documente la închidere de lună. A fost ultima discuţie a bărbatului înainte de a-şi pune capăt zilelor

Depresii severe

„Când am ajuns, şeful era mort. S-a împuşcat cu o armă de vânătoare. Ştiam că are probleme grave de sănătate”, spune C.B., subalterna sinucigaşului. Din 31 de sinucideri înregistrate în judeţ de la începutul acestui an, 27 au avut ca subiecţi persoane de sex masculin. Potrivit doctorului legist Dan Mărculescu, şeful Serviciului de Medicină Legală (SML) Hunedoara, bărbaţii sinucigaşi sunt împinşi la gestul funest de depresii severe, sau din cauză că sunt diagnosticaţi cu o boală letală. Există şi categoria sinucigaşilor tineri care-şi pun capăt zilelor din cauza unei decepţii în dragoste. Un băiat de 16 ani din Teliucu Inferior este cea mai tânără persoană care şi-a pus capăt zilelor în acest an. Metoda cea mai folosită pentru suicid este ştreangul. O confirmă cele 24 de cazuri de sinucidere prin spânzurare notificate de la începutul anului. Urmează, în statistica legiştilor, două sinucideri prin înjunghiere şi una prin împuşcare.

Geografia sinuciderilor

Există o legătură între numărul de sinucideri şi gradul de dezvoltare economică a zonei. Conform statisticilor, cele mai multe sinucideri au loc în zone în care gradul de sărăcie este extrem de ridicat.
Gradientul descreşte de la 10 sinucideri în Valea Jiului, la trei sinucideri la Hunedoara şi Deva.  Din totalul sinuciderilor, doar trei s-au înregistrat în mediul rural.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite