FOTOGALERIE Război daco-roman pus în scenă în faţa elevilor de la „Andrei Şaguna”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de copii de la Şcoala Generală „Andrei Şaguna” au avut parte de o confruntare directă între daci şi romani. Pentru prima dată în istoria învăţământului hunedorean, elevii de clasa a VIII-a au asistat la o lecţie de istorie „vie”. 

Daos, luptător dac în linia întâi. Armură din piele şi solzi metalici, scut oval şi o sabie dreaptă. Acesta îşi ocupă timpul cu „ciocănitul” de arme dacice, în atelierul de fierărie, pe timp de pace, şi de romani, pe câmpul de bătălie, în timp de război.

CLICK PE POZĂ PENTRU FOTOGALERIE!

image

Iulius Calinius Silva, luptător roman în Legiunea XIII Gemina. Pe timp de luptă ţine piept furiei dacilor, armura sa cântărind nici mai mult nici mai puţin de 40 de kilograme. Acestea sunt doar câteva detalii despre viaţa dacilor şi a romanilor, amănunte pe care zeci de elevi de la Şcoala Europeană „Andrei Şaguna” le-au aflat, astăzi, „pe viu” de la membrii Asociaţiei Terra Dacica Aeterna.


Aceştia s-au costumat în daci şi romani veritabili şi au prezentat copiilor un alt gen de lecţie de istorie. „Nu am mai văzut până acum aşa ceva. E foarte interesant şi atractiv. Dacă toate lecţiile de istorie s-ar desfăşura astfel, am privi această disciplină cu alţi ochi”, a spus Marius, unul dintre copiii prezenţi la manifestare.

Proiect extins în judeţ

Coborâţi de pe Columna lui Traian, în carne şi oase, dacii si romanii nu se puteau întâlni altfel decât într-o bătălie. Confruntarea directă, dar regizată, a dezvăluit elevilor importanţa legiunilor romane, dar şi a trupelor dacice. Întreaga acţiune a făcut parte din „Ora de istorie vie”, proiect realizat de Asociaţia Terra Dacica Aeterna.

image

Debutul acestui proiect nu putea avea loc decât astăzi, 24 ianuarie, o zi cu semnificaţii profunde ale istoriei noastre”, a declarat conf. univ. dr. Paul Cheptea, preşedintele Terra Dacica Aeterna.

CLICK PE POZĂ PENTRU FOTOGALERIE!



Proiectul „Ora de istorie vie” se va derula  pe tot parcursul acestui an, în mai multe şcoli din judeţ. Acesta îşi propune să prezinte istoria zbuciumată, controversată, dar fascinantă a confruntărilor dintre daci şi romani.

image
Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite