Preţurile la piaţă au crescut alarmant: comercianţii au speculat îngrijorarea iscată de anunţarea scumpirilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fructele şi legumele au preţuri prea mari pentru clienţii cu venituri scăzute
Fructele şi legumele au preţuri prea mari pentru clienţii cu venituri scăzute

Legumele şi fructele sunt de astăzi o trufanda, după ce vânzătorii au speculat anunţul că produsele de bază se scumpesc. Produsele autohtone sunt mai scumpe decât cele de import. Cumpărătorii spun că au scăzut din cantitate pentru că nu au bani.

Azi dimineaţă, Piaţa Agroalimentară din Deva a semănat izbitor cu o bursă a produselor agricole. Comercianţii au profitat din plin de aglomeraţia specifică fiecărei zile de sâmbătă, de anunţul unor noi valuri de scumpiri şi de puţinele alimente din producţia locală şi, astfel, şi-au întâmpinat clienţii cu preţuri crescute subit faţă de oricare altă zi obişnuită a săptămânii.

„O să fim nevoiţi să mai creştem preţurile, mai ales că această iarnă se anunţă grea. În scurt timp pe piaţă vor rămâne doar produse de import”, prognozează Victoria Gorea, una dintre comerciantele din piaţă. Femeia susţine că, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, simte că puterea de cumpărare a hunedorenilor care se opresc în faţa tarabei ei s-a diminuat la jumătate. Adaugă însă că nu a furat startul scumpirilor, aşa cum au făcut alţi comercianţi.

Terenul speculanţilor

„Preţurile au sărit astăzi. Vânzătorii profită că este sâmbătă, după ce nu au avut vânzare în cursul săptămânii. Dacă aveam timp, îmi făceam cumpărăturile ieri, aşa dau o tură de piaţă în căutarea produselor mai ieftine”, spune Milica Dan, o deveancă venită la piaţă.

La fel de supărat este şi Iosif Barbura. „Preţurile au crescut brusc şi mă aştept să mai crească. Nu înţeleg cum de portocalele aduse din Spania sunt mai ieftine decât legumele noastre”, este de părere bărbatul, nemulţumit că piaţa agroalimentară din municipiu se transformă, sâmbăta, într-un târg al speculanţilor.

Gabriela Smuczer

Explicaţia o dă o altă comerciantă. „Dacă zilele trecute vindeam lămâile cu 10 lei şi portocalele cu 8 lei kilogramul, acum preţurile lor au scăzut la 7 lei kilogramul de lămâi şi 6 lei cel de portocale, şi vor mai scădea. Aceasta în timp ce fructele româneşti şi, mai ales, legumele vor costa tot mai mult”, spune Gabriela Smuczer (foto, sus).

O să fim nevoiţi să mai creştem preţurile, mai ales că această iarnă se anunţă grea.
Victoria Gorea, producător

Vânzătorii profită că este sâmbătă, după ce nu au avut vânzare în cursul săptămânii.
Milica Dan, client, lucrător comercial

Nu înţeleg cum de portocalele aduse din Spania sunt mai ieftine decât legumele noastre.
Iosif Barbura, client, tehnicean dentar

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite