Pâinea va fi vândută la „preţul aurului”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hunedorenii se gândesc cu frică la iarna scumpirilor, anunţată de producători. Pâinea va fi mai scumpă cu până la 30 la sută, carnea, cu aproximativ 10 la sută, iar produsele lactate cu procente cuprinse între 15 şi 30 la sută.

Majorarea TVA-ului, creşterea costurilor de producţie şi dublarea preţului la grâu vor aduce valuri de scumpiri. „Pâinea se va scumpi în mai multe tranşe astfel că în luna ianuaprie hunedorenii vor plăti cu aproximativ 30 la sută mai mult decât acum. Este o măsură impusă de creşterea continuă a preţului la grâu. Astfel, dacă în iulie kilogramul de grâu costa 0, 45 lei, astăzi el a ajuns la 0,9 lei. Adică dublu”, a declarat George Frântu, managerul unei companii de morărit şi panificaţie din Deva.

Situaţia este similară şi în industria cărnii, unde creşterea TVA-ului a dus la o creştere a costurilor de producţie.

„Scumpirile sunt iminente. Cu toate acestea, pentru a nu opera creşteri mari, am hotărât să ne menţinem o marjă a creşterii preţurilor cu şapte până la 10 procente”, a declarat Radu Furcă, managerul unei firme de prelucrare a cărnii din Hunedoara.

Scump de Crăciun


Nici în sectorul avicol lucrurile nu stau pe roze. „După o perioadă în care am lucrat în pierdere ne vedem puşi în situaţia de a opera creşteri de preţuri. În principiu, este vorba de o majorare a preţului la ouă cu 0,05 lei pe bucată. Aceeaşi situaţie va fi şi la preţul cărnii de pasăre unde scumpirea va fi de 10 la sută”, a spus Alina State, directorul companiei Avis din Deva.

Şi produsele lactate vor fi mai scumpe în perioada imediat următoare. „Până de Crăciun, hunedorenii vor cumpăra şi produsele lactate locale mai scumpe cu 15-25 la sută.  Totul se datorează eliminării subvenţiei la lapte”, susţine Sorin Rişcuţa, administratorul Sorilact.

Hunedorenii par să se fi resemnat şi caută să strângă cureaua. „După atâtea lucruri rele, nu mă puteam aştepta la ceva bun. Vom cumpăra mai puţin sau voi renunţa la a mai consuma carne”, a explicat Mihăiţă Mihuleţ din Deva.

Mai mult pentru gunoi şi apă

Scumpirile la alimente vin pe fondul unor creşteri de preţuri şi la utilităţi. Din această lună, hunedorenii plătesc mai mult cu aproximativ 12 procente pentru gunoiul menajer şi pentru apa potabilă. Scumpirea a fost motivată de creşterea TVA.

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite