TIMP LIBER: Expediţie de weekend în era glaciară a munţilor Retezat - Lacul Bucura

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai frumoase lacuri glaciare din ţară, aproximativ 100, pot fi admirate în inima munţilor Retezat. Dincolo de frumuseţea sa unică, Retezatul se mândreşte cu două lacuri de top: lacul Bucura, cel mai mare din ţară, şi Zănoaga, cel mai adânc.

Lunile caniculare de vară sunt cele mai adecvate pentru expediţii montane în munţii Retezat, unde pot fi admirate cele mai celebre lacuri glaciare din ţară. Lacul Bucura, una dintre destinaţiile favorite ale turiştilor, este considerat cel mai impunător lac alpin din Carpaţii româneşti.

Situat la altitudinea de 2.040 de metri, în căldarea ce-i poartă numele, sub Vârful Peleaga şi Saua Bucurei, lacul are o lungime de 550 de metri şi lăţimea medie de 160 de metri.  Adâncimea maximă a apei este de 15,5 metri, ea realizându-se în dreptul intrării Izvorului Pelegii în lac. Lacul este alimentat de 5 izvoare principale, iar priveliştea este de-a dreptul mirifică.

„Accesul la lac se poate face cu maşina dinspre şoseaua Haţeg - Caransebeş, de la km 61 (Cârneşti), prin Clopotiva - Grebla - Gura Zlata - Gura Apei, 35 km drum asfaltat. De aici se merge pe jos pe drumul forestier ce se opreşte la Drăcşanu. Apoi, trecând pe la cascada Fetele Voilesei, urmărind valea Lăpuşnicului Mare se ajunge la Bucura. Traseul este de dificultate medie”, a declarat Ovidiu Bodean, şeful salvamont Hunedoara.

Legenda comorilor haiduceşti

Una dintre legendele Retezatului, în care se pomeneşte despre lacul Bucura, este legată de comori. Potrivit legendei, lacul Bucura este locul unde haiducii din Banat, Transilvania şi Oltenia se întâlneau pentru a-şi împărţi comorile. Pe urmele haiducilor se afla potera, aşa că, pentru a nu fi prinşi cu aurul şi bijuteriile asupra lor, haiducii le aruncau în lac. Oamenii locului spun că şi astăzi, pe fundul lacului se află comori ce aşteaptă să fie scoase la lumină. Tot aici se făceau nedei încă din secolul XVI. Nedeile mari de la Bucura se ţineau în anii bisecţi şi durau 3 zile. La aceste sărbători erau atât de mulţi participanţi, încât se încingea o horă care înconjura lacul.

„Traseele spre lacul Bucura sunt de nivel mediu şi pot fi parcurse cu uşurinţă“.
Ovidiu Bodean, şef Salvamont Hunedoara


Cu cortul pe Strei


Dacă doriţi să petreceţi un weekend departe de furnicarul oraşului, o variantă mai mult decât potrivită este un final de săptămână pe malul râului Strei. Cei mai mulţi hunedoreni aleg ca destinaţie barajul Cinciş, mult mai comercial, dar Streiul este indicat persoanelor care caută liniştea şi frumuseţea naturii. Nu uitaţi să vă puneţi în portbagaj cortul şi sacul de dormit, întrucât zona are posibilităţi de campare. Pe lângă plajă, puteţi face baie şi chiar pregăti câţiva mici la grătar. Nu lăsaţi gunoaiele în urmă!

La bronz la Geoagiu



Împătimiţii bronzului sunt invitaţi la Geoagiu Băi. Bazinele termale vă stau la dispoziţie pentru o baie caldă indiferent de vreme. Cei care vor doar să se distreze, pot opta pentru bazinul olimpic. Nu trebuie să vă faceţi grijă pentru mâncare, întrucât complexul turistic vă întâmpină chiar şi cu o mică cofetărie. Seara vă puteţi destinde în clubul din zonă. Petrecerea se va desfăşura sub supravegherea animatoarelor „pirat”. De pe listă nu va lipsi un live percussion show.

Plimbare în parcul Cetăţii

Întrucât duminică este ultima zi din săptămână, trebuie neapărat să vă încărcaţi bateriile pentru următoarele cinci zile de serviciu. Pentru a face asta, nu ezitaţi să ieşiţi la o plimbare în parcul de la poalele Cetăţii. O gură de aer proaspăt şi mişcarea în natură sunt indicate atât pentru sănătate, cât şi pentru relaxare. După plimbarea cuvenită, puteţi savura o prăjitură într-un din cofetăriile din Deva. Oferta este diversă, iar preţurile încep de la patru lei o savarină sau o prăjitură cu cremă de ciocolată.

image
Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite