Alexandra Marcu a început numărătoarea inversă pentru urcuşul pe Kilimanjaro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eleva Alexandra Marcu face ultimele pregătiri pentru expediţia din Africa, din această toamnă. Consilierii locali deveni au decis în ultima şedinţă să susţină iniţiativa tinerei alpiniste cu o subvenţie de 20.000 de lei.

Performanţa tinerei eleve care la doar 13 ani a devenit  cea mai tânără româncă ce a escaladat Mont Blanc-ul i-a convins în ultimul moment pe consilierii locali să-i acorde Alexandrei Marcu o subvenţie de 20.000 de lei pentru ultimul său proiect: ascensiunea pe Kilimanjaro.  Tânăra, elevă la Colegiul Naţional „Decebal” din Deva,  este în perioada ultimelor pregătiri pentru marea provocare, care are din acest moment o bună parte din  finanţare asigurată.

În programul zilnic de pregătire a Alexandrei intră un marş de şase kilometri cu un rucsac de 20 de kilograme în spate, greutatea echipamentului cu care va urca pe munte, exerciţii de fortificare a muşchilor braţelor şi picioarelor şi o alimentaţie specifică.

Urcuş la -20 de grade Celsius

„Mănânc de două zile un meniu special, bogat în fibre, proteine, miere şi fac un antrenament special de pregătire pentru condiţii de frig extrem a circulaţiei periferice de la picioare”, a declarat, pentru Adevărul de Seară Hunedoara, tânăra alpinistă. Înainte de a pleca în expediţie, Alexandra Marcu îşi va definitiva antrenamentul printr-un traseu extrem pe creasta Făgăraşului şi în Retezat. Ce o aşteaptă pe alpinista din clasa a VII-a în Africa? Dan Marcu, tatăl Alexandrei, vorbeşte de un urcuş de opt-zece ore în condiţii de temperatură care poate atinge -20 de grade Celsius.

„Întreaga expediţie este planificată să dureze 12 zile. În Tanzania vom fi preluaţi de o echipă locală care ne va conduce la munte. Vom petrece o noapte de aclimatizare la peste 4.000 de metri, pentru că trebuie să ne obişnuim cu presiunea atmosferică extrem de scăzută.  Nimeni nu urcă de capul lui pe acest munte. Orice tentativă de acest gen este pedepsită crunt de rangerii locali.  Vom fi însoţiţi deci în ascensiune de ghid şi de porteri (hamali – n.r.) pe tot parcursul ascensiunii”, a explicat Dan Marcu. Tânăra alpinistă va duce pe cel mai înalt munte al Africii un banner cu însemnele Municipiului Deva. 

Potrivit lui Dan Marcu, startul spre Kilimanjaro se va da cel mai târziu în primele zile din octombrie, pentru a evita sezonul ploilor din Tanzania. În zilele următoare, Alexandra Marcu va urma procedura de vaccinare împotriva bolilor tropicale, după care ea şi tatăl său vor face deplasarea la Amsterdam pentru zborul de 10 ore spre Tanzania.

Performanţele Alexandrei Marcu

În tandem cu tatăl său, Alexandra are deja un palmares impresionant de cuceriri montane: la cinci ani Retezatul (2.482 de metri), la 10 ani cel mai înalt vârf din România, Moldoveanu (2.544 metri), la 11 ani a trecut prin „La Berarde”, traseu montan dificil din Munţii Alpi. La 13 ani, Alexandra a devenit cea mai tânără alpinistă din România care a escaladat Mont Blanc-ul (4810 metri),  cel mai înalt vârf montan al Europei.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite