CAMPANIE - "PROFESORI DE NOTA 10": Dascălul elevilor care trăiesc "în întuneric"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ioan Ştefan i-a învăţat arta cioplitului în lemn pe elevii de la Centrul de Pedagogie Curativă Simeria. În 16 ani de învăţământ, a dezvoltat metode pedagogice originale ca să atragă copiii cu dizabilităţi spre arta meşteşugului.

Instrumentele de predare al lui Ioan Ştefan nu sunt creta, nici tabla. Profesorul devean nu predă nici un fel de ştiinţă, exactă sau inexactă, aşa cum am putea crede. Ioan Ştefan predă cu pânza de traforaj, maşina de găurit, lemn, modele şi idei. Nici elevii lui nu sunt copii obişnuiţi. Unul nu cunoaşte noţiunea banilor, altul se enervează din senin, dar copiii de la Centrul de Pedagogie Curativă au venit cu plăcere întotdeauna la lecţiile de îndeletniciri practice ale lui Ioan Ştefan.

„Unul din secrete este că i-am tratat întotdeauna aceşti elevi ca pe nişte copii normali. Am căutat în paralel să-i fac să nu se plictisească şi să vină cu plăcere la atelier. De aceea i-am învăţat pe copii să confecţioneze jucării din lemn”, a spus dascălul. Acesta a folosit şi instinctul de proprietate ca să-i atragă pe copii. Principiul a fost simplu: după ce e gata, jucăria poate fi luată acasă. Profesorul spune că activitatea practică ameliorează stările de criză ale copiilor cu probleme psihice, aceştia fiind scoşi practic din rutina preocupărilor lor obişnuite.

Talente risipite


Profesorul îşi aminteşte de câţiva elevi care, în ciuda problemelor avute, au avut talent. „Am avut un elev, Michi. care ajunsese la aşa un nivel de performanţă încât nu mai aveam ce să-l învăţ. Avea mână, ochi, creativitate şi, dacă toţi ceilalţi dascăli aveau probleme cu el, la mine era cuminţenia întruchipată”, îşi aminteşte Ioan Ştefan.  Michi fusese traumatizat în copilărie asistând la uciderea unuia din părinţi de către celălalt. Unde este acum acest talent? S-a pierdut!

„La 18 ani, Michi a fost instituţionalizat într-un centru pentru adulţi şi trăieşte din câte am auzit, dopat permanent. Mi se rupe inima că acel băiat nu a putut folosi în viaţă talentul său pentru sculptură în lemn”, a spus dascălul.

Cine este Ioan Ştefan?

De meserie inginer mecanic, Ioan Ştefan este şi meşter popular atestat. Un număr de 12 jucării în lemn create de dacăl au fost  mărci înregistrate la OSIM sub denumirea CAPI. Ioan Ştefan a predat opt ani şi la Palatul Copiilor, fiind profesorul titular la cercul de meşteşuguri populare.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite