Ioan Lazăr, instructor de fitness într-un picior

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un accident cumplit la mina Livezeni l-a lăsat fără un picior. Cu toate acestea, hunedoreanul nu a renunţat la viaţă. De mai bine de 12 ani este instructor de fitness şi culturism

PROFIL
Născut.  14.06.1967
Studii. Absolvent al cursurilor de instructor de fitness şi culturism
Experienţă. Instructor fitness
Familie. Căsătorit, trei copii

Povestea hunedoreanului Ioan Lazăr poate fi o lecţie de viaţă pentru oricine. Rămas fără un picor la vârsta de 20 de ani, Ioan a reuşit să treacă peste accident şi să-şi continue viaţa. „Am fost fotbalist de la 9 ani până la 20 la echipele Parângul Lonea şi Jiul Petroşani, după care m-am angajat la mina Livezeni, ca lăcătuş mecanic. Acolo am lucrat numai nouă luni, până la accident, când mi-a fost prins un picior de un transportor cu raclete şi am rămas fără el”, povesteşte Ioan Lazăr.

Un timp, accidentul l-a dărâmat psihic, a crezut că întreaga sa viaţă s-a terminat. „Este trist să vezi că după atâta dăruire şi muncă, într-o clipă toate speranţele de viitor îţi par spulberate. Mi-am spus că nu este corect, că nu trebuia să mi se întâmple mie, dar oare câţi dintre noi nu spunem asta când ajungem într-o cumpănă? A fost o perioadă foarte grea din punct de vedere psihic pentru mine, dar m-am ridicat încet şi mi-am promis că nu voi mai cădea niciodată”, mărturiseşte Ioan Lazăr.

A stat în pensie doi ani, după care dragostea pentru sport a învins şi a decis să continue, deschizând o sală de forţă la Sala Polivalentă din Petroşani. „Nu am mai putut juca fotbal, dar asta nu a însemnat că viaţa mea s-a terminat. De-a lungul a mai bine de 12 ani, mii de oameni au trecut prin mâna mea”, mai spune bărbatul.

Aparate construite de el


De cinci ani şi-a deschis o nouă sală de sport, în municipiul Vulcan. A reuşit să atragă oameni, chiar dacă aparatele de fitness nu sunt de ultimă generaţie, ci au fost construite, piesă cu piesă, chiar de către el. „Aparatele de culturism şi fitnes, barele, ganterele şi discurile le-am făcut la mină, cu ajutorul unui prieten. Am ştiut cum să le fac pentru că mă uitam la DVD-uri despre aşa ceva, puneam zoom pe ele, măsuram şi le făceam. Când greşeam, tăiam şi le făceam din nou”, a explicat Ioan Lazăr.

Prin mâna sa trec copii, femei, bărbaţi de toate vârstele. „În prezent antrenez trei cupluri. E bine că s-au motivat unii pe alţii pentru a-şi îmbunătăţi condiţia fizică. Au fost la mine oameni cu probleme, care au reuşit să slăbească sănătos, fără a fi nevoie de diete minune care te îngraşă de două ori mai mult după aceea. Desigur, am avut şi oameni care au renunţat numai după câteva antrenamente. Trebuie să îţi doreşti foarte mult ca să obţii un trup de invidiat”, ne sfătuieşte instructorul. Toate sfaturile pe care le dă vin ca urmare a unui curs pe care l-a absolvit, ce-i dă posibilitatea de a preda în perfectă legalitate.

Întrebări şi răspunsuri

Care a fost cea mai mare satisfacţie de-a lungul timpului în profesie?
Când văd că majoritatea oamenilor au rezultate şi sunt mulţumiţi, eu mă simt foarte bine. Ştiu că mi-am adus aportul pentru a le îmbunătăţi viaţa.

Ce-i trebuie unui cursant pentru a continua antrenamentele?
Să aibă ambiţie, perseverenţă şi răbdare, pentru că rezultatele nu vin peste noapte, ci după trei luni.

De ce aveţi nevoie pentru a vă continua activitatea?
Un spaţiu adecvat pentru un asemenea sport şi sănătate să pot continua.

Ce-i place:
Lui Ioan îi place să asculte muzică sau să vizioneze un film bun. Lectura şi călătoriile sunt alte plăceri ale antrenorului.

Ce nu-i place:
„Să mi se comenteze în sală, când eu ştiu ce e bine pentru persoana respectivă. Nu-mi mai plac minciuna, ipocrizia şi prefăcătoria”, a mărturisit bărbatul.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite