Hunedoara, captiva gropilor de gunoi mizere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gropile de gunoi mizere rămân încă suverane la Hunedoara
Gropile de gunoi mizere rămân încă suverane la Hunedoara

Masterplanul hunedorean de 50 de milioane de euro s-a „împiedicat” la Petrila de un vot al consilierilor. Dacă într-o săptămână locaţia deponeului ecologic din Valea Jiului nu este decisă, hunedorenii vor plăti sume enorme la salubritate.

Consilierii locali din Petrila au votat împotriva construirii în localitate a deponeului ecologic prevăzut în proiectul derulat în prezent de Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara.

Practic, lipsa locaţiei pentru construirea celui de-al doilea deponeu compromite masterplanul menit a aduce Hunedoara în era gropilor de gunoi ecologice. În cifre, situaţia creată înseamnă pierderea a 50 de milioane de euro. În lipsa acestor fonduri, hunedorenii vor rămâne cu gropile de gunoi mizere, iar la data la care UE le va declara pe acestea ilegale, vor suporta din buzunar costul închiderii lor. La Petrila, această asanare a vechii rampe de gunoi costă circa trei milioane de lei, ceea ce înseamnă un cost de 120 de lei pe cap de locuitor.
Potrivit lui Mircea Moloţ, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, dacă deponeurile ecologice nu se mai fac în judeţ, toţi hunedorenii vor plăti în viitor taxe exorbitante la salubritate. „Deşeurile vor trebui depuse în gropi ecologice. Costul transportului acestora la Arad sau Timişoara va face din salubritate un  serviciu de lux în Hunedoara”, a precizat oficialul.

Ultima şansă


Primarul Petrilei, Ilie Păducel, a declarat pentru „Adevărul de Seară” că a convocat luni o şedinţă de consiliu local extraordinară în care se va supune din nou la vot aprobarea locaţiei pentru deponeul din Valea Jiului.

Ce cuprinde masterplanul?

Susţinut de o finanţare de 52 de milioane de euro, masterplanul se referă la construirea unui sistem complet de gestionare ecologică a deşeurilor. În componenţa acestuia intră două deponeuri conforme cu normele UE, la Petrila şi Bărcea Mare, staţii de sortare şi tratare mecano-biologică precum si execuţia lucrărilor de închidere ecologică a celor 11 depozite neconforme existente în mediul urban la Aninoasa, Vulcan, Uroi-Rapoltu Mare, Orăştie, Deva, Haţeg, Petrila, Lupeni, Uricani, Călan şi Hunedoara.

Consilierii din Petrila au votat împotriva tuturor hunedorenilor.
Mircea Moloţ, preşedinte CJ Hunedoara


Luni singura opţiune de vot în consiliu trebuie să fie “pro”.
Ilie Păducel, primar Petrila

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite