Prea săraci ca să treacă de anii de liceu: tinerii sunt cei mai activi la capitolul abandon şcolar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei mai mulţi elevi care renunţă la carte sunt de la sate şi fac naveta la şcolile din oraş
Cei mai mulţi elevi care renunţă la carte sunt de la sate şi fac naveta la şcolile din oraş

Anul şcolar 2010-2011 a început cu aproape 300 de copii mai puţin faţă de anul anterior, din cauza elevilor care au renunţat la studii.

Sărăcia, părinţii care nu-şi fac griji pentru viitorul copiilor şi lipsa interesului chiar din partea elevilor duc la creşterea numărului de copii care părăsesc şcoala. La 31 august 2010, aproape 290 de şcolari au renunţat la carte. Cei mai mulţi, peste 100, provin din rândurile liceenilor. În acelaşi timp, tot mai mulţi elevi care  rămân în şcoli recunosc că le este tot mai greu să-şi continue studiile. „Părinţii reuşesc cu greu să-mi plătească naveta zi de zi până în Deva, mai ales că acum niciunul dintre ei nu mai lucrează”, a spus Andrei C., un elev din clasa a X-a, din Lăpugiu.

Probleme la sate

Clasamentul elevilor care abandonează studiile este urmat de învăţăceii de gimnaziu şi de cei din clasele primare. Din punct de vedere al mediului din care provin copiii, cele mai multe probleme se înregistrează la sate. „Dreptul la educaţie este refuzat, uneori, chiar de părinţi, care-şi opresc copiii acasă pentru a-i ajuta la muncile câmpului şi gospodăriei sau din cauză că nu au bani să-i ţină la şcoală”, a declarat inspectorul şcolar Alexandru Lăutaru. Potrivit acestuia, cel mai des, abandonul şcolar se regăseşte în familiile dezorganizate. Exceptând sărăcia, printre cauzele abandonului şcolar se regăsesc şi ignoranţa, marginalizarea şi dezinteresul faţă de studii.

Pentru a preîntâmpina abandonul şcolar, asociaţia non-profit APAC din Hunedoara a lansat, recent, o campanie de prevenire. „Ne aflăm în etapa de identificare şi selectare a grupului-ţintă, care urmează a fi format din copii dezavantajaţi social, aflaţi în situaţie de risc de abandon şcolar”, a precizat Maria Gheorghe, reprezentant APAC.

Campanie de prevenire

Campania lansată de asociaţia non-profit APAC urmează să fie derulată timp de trei ani, iar  beneficiari vor fi 60 de copii cu vârste între opt şi 16 ani. Activităţile se vor derula la sfârşitul săptămânii, patru ore pe zi. Campania este finanţată cu fonduri europene. Anul trecut, aproape 140 de elevi din judeţul Hunedoara au renunţat la învăţătură.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite