PORTRET: Hunedoreanca Edith Raţ este pregătită să vândă bun gust

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Edith Raţ
Edith Raţ

Tânăra hunedoreancă studiază simultan construcţiile şi decoraţiunile interioare ca să facă o carieră dedicată esteticului. Ea spune că a testat succesul său de decorator ornând cu o frescă florală faţata casei bunicilor săi. „Am pictat o săptămână zidul din faţa casei. Buncii au fost la început puţin speriaţi că le stric obrazul casei”, a spus Edith Raţ

Profil
Născută:  12.12.1988, Simeria
Studii: Studentă la facultatea de construcţii; Curs post-liceal de design interior
Experienţă profesională: pictează de la patru ani
Familie: necăsătorită

Din copilăria sa, hunedoreanca Edith Raţ îşi aminteşte un flash-back repetat permanent în diferite ocazii şi ipostaze. Ea a fost fetiţa cu creioanele. „De mică, îmi povestesc ai mei, am desenat tot felul de lucruri.

Coala de hârtie şi creioanele erau cele mai bune jucării pentru mine. Puteam să denez animale şi oameni după model, sau după o fotografie. I-am uimit pe ai mei cu chestia asta şi am rămas de atunci în familie cu reputaţia de artistă”, a spus Edith Raţ.

Deoarece chemarea spre pictură şi desen părea principalul talent al tinerei, ea a urmat cursurile unui liceu de artă unde şi-a altoit talentul pentru grafică şi culoare cu noţiuni tehnice care să transforme „mâzgăliturile” copilăriei în tablouri. Viitorul carierei profesionale a Edithei Raţ părea trasat în coordonatele unei activităţi de artist plastic. Exista o singură problemă: pictura nu mai ţine de foame în România.

Desen 2

Desen în cărbune

Desen 3

Nud


Testul casei bunicilor

Edith Raţ a decis atunci să vândă talentul său artistic în alt fel. „Am început să studiez contrucţiile şi, în paralel, fac un curs care îmi acordă statutul de designer profesionist de interioare. E o ocupaţie căutată în care pot să fac uz din plin de aptitudinile mele pentru a da soluţii de succes în asortarea culorilor, îmbinarea formelor şi dispunerea în spaţiu a pieselor de mobilier. Sunt, de altfel, zeci de feluri în care poţi decora sau construi o casă, astfel încât  să aibă un aspect atrăgător”, a spus hunedoreanca. Ea spune că a testat succesul său de decorator ornând cu o frescă florală faţata casei bunicilor săi.

Faţata casei bunicilor lui Edith cu ornamentele pictate

Faţada casei ornată de Edith Raţ

„Am pictat o săptămână zidul din faţa casei. Buncii au fost la început puţin speriaţi că le stric obrazul casei”, a spus Edith Raţ. Lucrarea a fost un succes. Ea povesteşte cum desenul ei „mural” a atras mai mulţi vecini care s-au oferit  să-i plătească pentru un serviciu similar la casele lor. „Cred că voi avea succes ca decorator de case. Probabil voi începe ca salariat la o firmă de profil, după care vreau să-mi fac propria afacere”, a mai spus tânăra. Ca să fie sigură că ştie cum să-şi conducă viitorul business, Edith Raţ urmează şi cursurile unei facultăţi de management. Unde îşi mai găseşte însă loc grafica artistică şi pictura în viitorul hunedorencei. „Voi continua să desenez ca hobby. Sunt sigură că profesional îmi va fi mai bine în ipostaza de decorator de interioare. Voi rămâne o pictoriţă şi o desenatoare de duminică, liberă să-mi aleg modelele funcţie de trăirile mele sufleteşti din fiecare moment”, a încheiat Edith Raţ.

Desen 5

Edith Raţ cu una din creaţiile sale


Întrebări şi răspunsuri

Nu studiezi prea multe domenii deodată?

Poate că da, dar până la urmă toate au un numitor comun legat de artă, arta construcţiilor, a managementului şi a împodobirii locuinţei.

Nu a fost greu să „zugrăveşti” casa bunicilor?
A fost chiar plăcut, iar ceea ce am făcut acolo, ca solicitare fizică, e departe de munca zugravului.

Ai în plan să părăseşti România în următorii ani?

Nu. Sunt convinsă că pot să-mi construiesc o carieră şi aici. Poate nu în Deva, dar într-un oraş mare ca Bucureştiul, Clujul sau Timişoara se poate.

Ce-i place:
„Îmi plac ochii oamenilor. Îmi place să-i desenez”, a spus Edith Raţ.

Ce nu-i place:
„Cel mai dezgustător mi se pare vulgaritatea în limbaj, în ţinută. Sunt o fată de modă veche care respectă regulile minimei decenţe”, a precizat tânăra.
 









Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite