50 de milioane de euro de la UE, la gunoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţilor hunedorene le scapă printre degete proiectul pe deşeuri. Astăzi, în consiliul local Petrila, are loc ultima încercare de a trece la vot hotărârea ce ar putea relansa proiectul judeţean.

Astăzi se consumă ultima şansă ca proiectul destinat realizării Sistemului Integrat de Gestionare a Deşeurilor în judeţul Hunedoara să nu fie aruncat la gunoi. „Balonul” este în curtea consilierilor locali din Petrila al căror vot negativ poate opri definitiv finanţarea europeană a masterplanului hunedorean pe deşeuri. Lucru care, potrivit consilierului local Dumitru Răscolean, se va întâmpla.

„Nu voi vota niciodată pentru construirea deponeului la Petrila. Nici eu, nici colegii mei de partid. Motivul principal este poluarea pe care acesta îl va aduce în zonă”, a spus consilierul. Acesta este de părere că gestionarea deşeurilor în zonă se poate face prin construirea unei staţii de sortare. Din vânzarea gunoiului se vor putea obţine bani pentru plata transportului deşeurilor rămase după sortare.

Fără Petrila proiectul cade

Potrivit inginerului Alexei Atudorei, şeful colectivului de implementare al masterplanului pe deşeuri în judeţul Hunedoara,  întreg proiectul cade dacă aleşii locali nu vor aproba locaţia deponeului de la Petrila. Uniunea Europeană nu finanţează în cazul în care costul salubrităţii pentru populaţie depăşeşte 1,8 la sută din valoarea venitului minim pe economie. Adică, şapte lei lunar de gospodărie. „Am făcut un calcul şi a reieşit că reproiectarea masterplanului în ideea construirii unui singur deponeu ecologic în centrul judeţului, îi va obliga pe locuitorii din Valea Jiului să plătească, datorită distanţei,  între 12 şi 13 lei pe gospodărie pe lună pentru gestionarea gunoiului, adică mult peste şapte lei. Prin urmare, proiectul devine neeligibil şi UE nu îl mai finanţează”, a explicat Alexei Atudorei.

Prin blocarea acestei investiţii de 50 de milioane de euro, locuitorii judeţului pierd şansa de a beneficia de un sistem ultramodern de gestiune a deşeurilor, care este ecologic, permite valorificarea materialelor reciclabile şi în cinci ani va putea furniza biogaz. În plus, costul salubrităţii ar sări de la cinci lei pe lună per gospodărie la minimum 50-100 de lei, în funcţie de distanţa până la  deponeul care ne acceptă depozitarea gunoiului.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite