PORTRET: Cristiana Vlaic, eleva de nota 10, voluntară antidrog şi viitoare poliţistă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevă de nota 10, implicată în activitatea unor ONG-uri pentru tineret, hunedoreanca a coordonat o competiţie antidrog pentru liceeni şi vrea să devină poliţistă.

PROFIL
Născută. 09.08.1994, Deva
Educaţie. Colegiul Naţional de Informatică „Traian Lalescu” Hunedoara
Experienţă. Doi ani de voluntariat
Familie. Singură la părinţi

Când era în clasa a şaptea, Cristiana a intrat pentru prima oară în consiliul elevilor şi de atunci a participat la toate proiectele în care au fost implicate consiliul, dar şi Asociaţia Antidrog Hunedoara, a cărei membră este.

Pentru că a fost aşa dedicată, deşi e abia în clasa a noua, conducerea organizaţiei a desemnat-o, în urma unei sesiuni electorale, drept coordonatoarea evenimentului antidrog „Run for Life”, în care au fost implicaţi elevi de la toate liceele din oraş. „A fost o competiţie tip cros, cu probe, pe parcursul traseului, dintre cele mai variate: puzzle, pânza de paianjen, dar competitorii trebuiau să convingă şi câteva zeci de hunedoreni, pe traseu, să renunţe la următoarea ţigară pe care intenţionau să o fumeze”, a povestit Cristiana.

Spune că, tocmai pentru că se implică atât de mult în tot soiul de proiecte, părinţii ei şi-au făcut griji referitor la rezultatele de la şcoală. „Am fost membră şi la cercetaşi, însă doar pentru un an, pentru că era în intervalul acela de trecere din clasa a opta într-a noua şi aveam mult de învăţat. Însă la şcoală nu am avut niciodată probleme cu notele, aşa că i-am convins pe ai mei că pot şi să învăţ bine, dar şi să mă implic în activităţile asociaţiei noastre”, a adăugat Cristiana, care spune că media cea mai recentă pe care a avut-o a fost 9,94.

Membra echipei de debate

În afara consiliului elevilor şi a Asociaţiei Antidrog, mai este şi membră a unui grup de dezbateri. Spune că este ceva nou la ei în liceu. „Se formează două echipe: cea afirmatoare şi cea negatoare şi, pe o temă dată, trebuie să susţinem o anumită idee, în funcţie de echipa din care facem parte fiecare.
Cristiana crede că participarea la sesiuni de dezbateri e foarte importantă, pentru că oferă tinerilor şansa de a trece peste teama de a vorbi în public, dezvoltă gândirea critică, dar şi gândirea laterală, care îţi permite să priveşti o anumită problemă din mai multe puncte de vedere. Mai mult, dezvoltă şi nişte abilităţi care ţin de retorică şi oratorie şi te învaţă că ideea ta nu este neapărat cea mai bună sau unica variantă.

Vrea la criminalistică


Adolescenta este convinsă că în viaţă este important să nu laşi visele pe care le ai să treacă pe lângă tine, dar şi să faci ce îţi place. Şi pentru că ea se pricepe „să coordoneze şi să facă dreptate”, vrea să ajungă poliţistă şi să lucreze la „Criminalistică” sau la compartimentul „Infracţiuni contra patrimoniului”.

Întrebări şi răspunsuri
Care a fost proba cea mai grea din competiţia „Run for life”?
Cea în care hunedorenii care se aflau în zona gării trebuiau convinşi să renunţe la o ţigară, să o rupă şi să o dea concurenţilor. Cum nu era foarte multă lume acolo la ora respectivă, pentru primele echipe a fost mai uşor, dar ultimele au pierdut mai mult timp, deoarece apelau cam la aceleaşi persoane, care le răspundeau în glumă: „Măi copii, e criză! Câte ţigări să tot rupem?”

Care este următorul proiect la care vei participa?

Sper că voi participa la o altă competiţie organizată de asociaţia noastră pentru liceenii din Hunedoara. „Nopţi antidrog”, care are loc anual la Cabana „Doruleţ”.


Ce-i place
„Ca oricărei fete, îmi plac hainele, cochetăria şi să citesc, cu precădere literatură romantică. Ultima carte pe care am citit-o şi mi-a plăcut foarte tare a fost «Lorelei», de Ionel Teodoreanu”, a mărturisit Cristiana.

Ce nu-i place
„Mă deranjează lipsa de stabilitate şi schimbările care apar în fiecare an în învăţământ, lipsa de respect faţă de mediu, faţă de curăţenia oraşului şi a unuia faţă de celălalt. Trebuie să fim educaţi, ca să avem o Hunedoara mai bună.”

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite