PORTRET: Tânărul Cristian Gura este masorul care predă lecţii de clarinet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hunedoreanul predă dimineaţa elevilor tehnici de interpretare la clarinet, iar după-amiaza iniţiază cursanţi în tehnici de masaj. Deşi îşi iubeşte ambele îndeletniciri, pe viitor consideră că muzica va rămâne doar la stadiul de hobby.

Profil:

Născut.16.08.1982
Educaţie. Conservator la Facultatea de Muzică Timişoara,  atestat de masor
Experienţă. Patru ani ca instructor de masaj,  şase ani de profesor de clarinet
Familie. Necăsătorit

La doar 28 de ani, Cristian Gura este de două ori profesor. Tânărul hunedorean îi învaţă să cânte la clarinet pe elevii liceului de artă din Deva, iar după-amiaza instruieşte cursanţi în tehnici speciale de masaj terapeutic.

Cum a ajuns Cristian Gura să alunece profesional de la portativul cu note muzicale, la tehnica „shiatzu” de echilibrare a CHI-ului uman? „Am fost influenţat de sora mea care este medic. Încet-încet am început să studiez tehnicile de masaj, am luat un atestat în domeniu, iar acum sunt student la facultatea de balneo-fizio-terapie de la Arad”, spune hunedoreanul.

Pentru acesta, „sarea şi piperul” meseriei de masor este relaţia cu pacienţii săi şi, mai ales, satisfacţia readucerii la viaţă a muşchilor şi nervilor bolnavi reanimaţi de tehnicile tactile ale prestaţie sale. „Valoarea maseurului este dată de aptitudinea sa de a citi, prin palpare, starea muşchilor, a nervilor şi căile pe care aceştia se împletesc în organism”, spune Cristian Gura.

Doar un hobby

Acesta cunoaşte toate tehnicile de masaj terapeutic pe care le predă cursanţilor ce frecventează o şcoală privată de masaj din reşedinţa de judeţ. Potrivit strategiei  de viitor al lui Cristian Gura, reconversia sa profesională extremă va face ca muzica să treacă în planul hobby-urilor în următorii ani.


„Îmi place să cânt şi să învăţ copiii să iubească clarinetul. Dar nu pot să-mi clădesc o familie cu veniturile unui profesor de muzică. Deja cea de-a doua mea calificare îmi aduce mai mulţi bani. Pe viitor, clarinetul va deveni pentru mine doar un hobby, un mod de a mă relaxa”, spune terapeutul.

Întrebări şi răspunsuri

Se plăteşte mult un masaj?
Depinde de tip. Un masaj de relaxare costă cam 40 de lei. Un masaj de drenare limfatică poate ajuge la 60-70 de lei. Iar un masaj cu tehnica shiatsu are un preţ de circa 150 de lei.
Meseria de masor nu vă estompează dexteritatea de clarinetist?
Dimpotrivă. Ambele meserii folosesc dexteritatea mâinilor. Cred că este singurul punct comun al celor două preocupări ale mele.
E nevoie de o anumită condiţie fizică ca să fii un bun masor sau fizio-terapeut?
Da. Nu pot cere unui pacient să facă zece flotări, iar eu să nu le pot face lângă el.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite