PORTRET Criminalistul Bogdan Dina, „amprentează” infractorii după scris

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hunedoreanul Bogdan Dina are o meserie foarte rară. Bogdan Dina se ocupă de grafoscopie, care tehnic vorbind, înseamnă evaluarea criminalistică a scrisului.  Practic, de expertiza hunedoreanului depinde soarta multor oameni implicaţi în anchete penale.

O simplă examinare a unui scris de mână poate face diferenţa între libertate şi puşcărie. 

Creditul cu buletinul a dat mult „de citit”

„Amprentarea” persoanelor în funcţie de scrisul lor de mână este însă o manoperă mult mai dificilă decât alte metode criminalistice de indentificare a infractorilor. „La identificarea clasică, dacă există 12 puncte comune între amprentele digitale comparate procedura e gata. Proba ADN la fel este fără echivoc. În grafoscopie identificarea persoanei depinde foarte mult de flerul criminalistului, dincolo de tehnica sofisticată de evaluare a scrisului”, spune expertul. Din aceste considerente, în grafoscopie există trei rezoluţii: cert pozitivă, cert negativă şi probabilă. Unul din cazurile care i-a dat mult de lucru lui Bogdan Dina a fost cel al creditelor luate cu buletinul altora. În operaţiunea ilegală au fost implicaţi circa 30 de infractori şi complici care au falsificat adeverinţe de salariu, semnături de directori şi alte documente.

„Cazul acela mi-a dat mult de citit. Peste două luni de zile am comparat scrisul de pe falsuri  cu cele de pe declaraţiile suspecţilor. În urma expertizei, am eliminat o serie de persoane din cercul de suspecţi, iar pe altele le-am  identificat ca autori ai faptelor penale”, spune expertul.  El a fost solicitat şi într-un caz de omor, când la locul crimei anchetatorii au găsit un bilet. „Era un bilet scris de mână şi în urma evaluării am stabilit cert că biletul fusese scris de una din persoanele aflate în cercul de suspecţi”, spune Bogdan Dina. 

Scrisul prefăcut

Una din sarcinile criminalistului este identificarea persoanei care a executat un text sau o semnătură care s-a dovedit că nu aparţin titularului. „Oricât s-ar strădui cineva să imite un scris sau o semnătură a altei persoane, rutina propriului scris îl va trăda. O codiţă la litera „i”, sau tipul de oval cu care scrie „a”, poate orientarea rândurilor, sunt markere foarte greu de şters din scrisul cuiva. Ele rămân cu toată strădania falsificatorului de a le evita”, spune Bogdan Dina. Şi mai este ceva: viteza stiloului pe hârtie.
„Niciodată o semnătură falsificată nu arată la fel ca cea originală. Microscopic se vede că falsul a fost scris cu o viteză mai mică decât viteza normală a executării unei semnături. În plus, orice ridicare a pixului de pe hârtie poate fi identificată în grafoscopie”, spune criminalistul.

Întrebări şi răspunsuri


E adevărat că o copie xerox după un scris de mână nu poate fi evaluată?
În mare parte da, pentru că o copie xerox nu poate surprinde de obicei, toate detaliile scrisului.

E scumpă o identificare a persoanei după scris?
Ca serviciu privat este costisitoare. Sunt firme care pentru o simplă comparare între scrisul de pe documentul suspect şi proba martor cer 500 de lei.

Care document se falsifică cel mai mult la noi?

Permisele de conducere. Sunt cel mai uşor de copiat.

Ce-i place
„Natura, drumeţia şi motocicletele. În esenţă, sunt adeptul unui tip de enduro liniştit în zone pitoreşti”, spune Bogdan Dina.

Ce nu-i place
Criminalistul este nemulţumit de modul în care autorităţile române sprijină tânăra generaţie, căreia în opinia sa nu i se oferă niciun sprijin la început de viaţă adultă.

PROFIL
NĂSCUT. 27 iulie 1983
EDUCAŢIE. Academia de Poliţie Bucureşti
Experienţă. Peste trei ani de grafoscopie
Familie. Necăsătorit

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite