Cei mai buni europeni din întreaga ţară sunt elevii de la colegiul devean "Decebal"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
După ce au ieşit de sub umbrelă, „ţările” au purtat câte o eşarfă cu simbolul Uniunii Europene. (D.G.)
După ce au ieşit de sub umbrelă, „ţările” au purtat câte o eşarfă cu simbolul Uniunii Europene. (D.G.)

Concursul „Do You Speak European?” a fost câştigat de Colegiul Naţional „Decebal”. Pentru a ajunge la Bruxelles, cei cinci elevi au pregătit o scenetă în care fiecare a jucat rolul unei ţări din Europa.

În piesă a jucat şi România, interpretată de Ioana Sîntu, îmbrăcată în costum popular şi cu un fluier la cingătoare. Cum s-a trezit în Europa, tânăra a vrut să afle cât mai multe despre ţările vecine. Dacă Italia s-a făcut remarcată printr-un pizzer, Franţa - printr-un şevalet şi un pictor, iar Germania - printr-o maşinărie, Anglia a fost reprezentată de un elev care a servit ceaiul de la ora 17.00.

„O scenetă e mult mai sugestivă decât o prezentare power point, spre exemplu. Ideea a venit ca urmare a faptului că am avut tangenţe cu o echipă de teatru”, a spus Alexandru Vulcan, unul dintre tinerii implicaţi în proiect, dar şi cel care a jucat rolul artistului plastic.

Europa înseamnă câştig

La finalul scenetei, după ce „România s-a conversat” cu fiecare ţară, cele cinci state s-au reunit sub umbrela Uniunii Europene, la propriu. Programul a prins atât de mult în rândul juriului, încât elevii de la Colegiul Naţional „Decebal” au fost desemnaţi câştigători în cadrul concursului „Do You Speak European?”.

Vezi aici galerie foto cu elevii campioni!

Competiţia de discurs public şi exprimare personală a avut loc weekendul trecut, la Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna. „În maximum şapte minute, copiii au trebuit să spună ce înseamnă pentru ei Europa. Mesajul transmis a fost «unitate prin diversitate». Tocmai de aceea am ales să jucăm această scenetă, axată pe asimilarea de tradiţii între diferitele ţări interpretate de şcolari”, a declarat Mariana Ruzişca, profesorul coordonator al elevilor.


Întrucât au ocupat locul I pe podium, luna viitoare copiii vor merge la Bruxelles, unde va avea loc etapa europeană a competiţiei. Se vor prezenta cu aceeaşi scenetă şi speră că vor avea parte de acelaşi succes. Costurile deplasării în Belgia vor fi suportate de Consiliul Judeţean Hunedoara.

Ediţie câştigată de România

Concursul „Do You Speak European?” se află la cea de-a doua ediţie, prima fiind câştigată de România, reprezentată de judeţul Dolj. Competiţia le oferă tinerilor cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani oportunitatea de a afla singuri ce înseamnă să fie parte a Europei.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite