TIMP LIBER: Castelul Corvinilor şi Cetatea Devei concurează la vizitatori de week-end

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele două obiective reprezentative pentru oraşele unde au fost construite atrag săptămânal mii de turişti. Castelul Corvinilor are un avans uşor în faţa Cetăţii Devei, în privinţa numărului anual de vizitator, dar rămâne în urmă la investiţii.

O zi în care ai făcut turul istoric al Castelului Corvinilor sau ai urcat pe cetate, la Deva, pentru a respira în atmosfera romantică a ruinelor de piatră nu este, în niciun caz, o zi pierdută. O spun, cu mândrie, cei mai mulţi dintre vizitatorii monumentelor istorice. În fiecare weekend, cele două municipiii care găzduiesc de secole edificiile reprezentative pentru comunităţile lor fac schimb de turişti. Şi asta pentru că atât Castelul Corvinilor, cât şi Cetatea Devei au ce oferi celor câteva sute de „navetişti” pe distanţa Deva – Hunedoara şi retur, dornici să petreacă timpul liber explorând monumentele unicat.

Turism la preţ mic

„Mini-excursia de weekend la Deva, pe care o fac în special pentru a urca pe Dealul Cetăţii, durează cam o jumătate de zi. Vin deseori aici şi nu cheltui mulţi bani. Îmi place să privesc oraşul, de sus, de la poalale fortăreţei ”, a spus hunedoreanca Tania Alexe, studentă pasionată de istorie.  Tânăra consideră că telecabiana finalizată în 2005, care poartă turiştii într-un timp mai scurt pe cetate, este marele avantaj al edificiului istoric. În schimb, nu este prea mulţumită de gunoaiele aruncate pe traseele spre monumentul istoric. „De săptămâna viitoare, situaţia se va schimba. Vom ecologiza zona de la poalele cetăţii”, a promis Marcel Morar, viceprimar al Devei.

Plus de turişti 

Pentru devenii Alina şi Adrian Bălşan, proaspăt căsătoriţi, castelul este tot ce are mai bun de oferit Hunedoara. „Şi aici, până să ajungi la fortăreaţă, întâmpini câteva mici probleme, de ordin «estetic»: căruţele de pe şosea, lipsa capacelor de canal la care trebuie să fim foarte atenţi şi ruinele respingătoare ale combinatului din vecinătatea castelului. Însă orice efort merită pentru a vizita monumentul, unde nu e de mirare că ajung atâţia străini”, este de părere Adrian Bălşan.

Castelul Corvinilor primeşte anual peste 60.000 de turişti, cu aproximativ 10.000 mai mulţi decât numărul vizitatorilor care urcă la cetatea din Deva. Investiţiile în reabilitarea lui, începute în urmă cu 12 ani, s-au derulat cu greutate spre nemulţumirea localnicilor.


RECOMANDĂRI:

VINERI
Promenadă în Parcul Dendrologic


Cine rezistă la atacul ţânţarilor de dragul admirării graţiei unor veveriţe poate da o tură de după-amiază în Arboretumul din Simeria. Oaza de verdeaţă cuprinde peste 2.000 de specii de plante din toată lumea. Puteţi admira stejari piramidali, chiparoşi de baltă, nuferi albi, dar şi roşii, precum şi compoziţii peisagere de un ales pitoresc. Şi nu veţi fi singuri în periplul dumneavoastră în lumea verde şi bine oxigenată. Anual, 12.000 de oameni trec pragul parcului de la Simeria.

SÂMBĂTĂ
Bălăceală la Geoagiu

Dacă vă puteţi lipsi de 20 de lei, apa, muzica şi un sortiment satisfăcător de preparate culinare pot fi găsite simultan în oferta ştrandului din staţiunea Geoagiu. Cei interesaţi de înot pot încerca cele tei bazine cu apă termală: un bazin mic de 1,6 metri adâncime, un bazin a cărei adâncime este de la 1,6 la trei metri şi bazinul olimpic de 2,4 metri adâncime. Apa din bazine are o temperatură de 32-33 de grade Celsius. Turiştii au la dispoziţie plaje, cu gazon şi nisip, iar şezlongurile sunt prevăzute, fiecare, cu măsuţă şi umbrelă de soare.



DUMINICĂ
O vizită la mini-zoo

De când nu aţi mai ieşit cu familia la o plimbare în natură? Parcul Bejan poate fi o destinaţie potrivită pentru o după-amiază de leneveală în aer liber. Cei mici vor fi cu siguranţă încântaţi de mica grădină zoologică existentă acolo. Un porc mistreţ, un ponei, doi struţi şi o căprioară pot trezi uşor entuziasmul unor copii.  Locul de joacă este bine utilat cu leagăne şi balansoare de tot felul. Peisajul este stenic, există multă verdeaţă şi la doi paşi se găseşte Pădurea Bejan, monument al naturii.

image
Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite