Mecca rablelor: zeci de hunedoreni fac coadă să scape de vechiturile pe patru roţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proprietarii de rable încă mai aşteaptă voucherele promise
Proprietarii de rable încă mai aşteaptă voucherele promise

Oamenii aşteaptă zile şi nopţi în şir să-şi predea maşinile vechi la cele două centre de colectare din judeţ. Voucherele acordate prin programul de stimulare a înnoirii parcului auto s-au terminat în 48 de ore de la debutul programului.

Hunedoara. Strada Panait Cernea. Centrul de colectare agreat de Programul „Rabla”. O coloană de 40 de maşini vechi, majoritatea Dacia 1300, au cotropit mica străduţă. Oamenii sunt agitaţi. Au venit să-şi predea maşina şi li se spune că nu mai sunt vouchere.

În loc să câştige 3.800 de lei pentru maşina casată, proprietarii de rable scot bani din buzunar pentru hrană, iar unii şi pentru cazare. Sunt veniţi de duminică de la Călan, din Valea Jiului, de la Haţeg şi nu pot toţi să doarmă în maşină. Unii totuşi o fac. De frica hoţilor. Nu există bonuri de ordine.
Din când în când, câte un „şmecher” care vrea să intre peste rând naşte reacţii violente care sunt aplanate de jandarmi. Aceasta este atmosfera de desfăşurare la Hunedoara a ceea ce autorităţile numesc «Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional – 2010». Pe scurt, „Rabla”.

Vouchere cu „ţârâita”

În judeţul Hunedoara există doar două centre autorizate să colecteze maşinile vechi. Fiecare dintre ele a fost abilitată să achiziţioneze doar 100 de rable, plătind cu tichete valorice (vouchere) distribuite prin Administraţia Fondului pentru Mediu. Acestea s-au terminat însă în 48 de ore de la începutul derulării programului, lăsând în aşteptare la uşa „rematului” zeci de hunedoreni.

image

Adrian Filer

„Niciodată până acum, oferta pe programul «Rabla» nu a fost aşa de zgârcită. Anul trecut am avut fonduri pentru achiziţionarea a 864 de maşini. O sută de vouchere nu au cum să ajungă şi ne creează probleme”, a spus Adrian Filer, administratorul centrului de colectare din Hunedoara.

Somn în maşină

Mulţi din cei veniţi la „remat” şi-au adus maşinile pe platformă. Zorel Serba a plătit 300 de lei pentru a-şi aduce Dacia 1410 tocmai de la Zam.
Aurel Lăscoi, din Vulcan, stă cu trei maşini de duminică la coadă. Doarme în maşină şi din două în două ore merge noapte la un bar non-stop să bea o cafea. Valentin Micu spune că voucherele ar fi ajuns la mai mulţi dacă nu ar fi fost în faţă dealeri auto care au casat zeci de maşini.

George Niţache, reprezentantul Asociaţiei Naţionale a Dezmembratorilor Auto, a declarat că azi se vor distribui ultimele 12.000 de vouchere din această ediţie a programului.

Necazuri şi rable

Zorel Şerba

Zorel Şerba, Zam: „Am cheltuit 300 de lei să aduc maşina aici. Cine mă despăgubeşte?”


Aurel Lăscoi, Vulcan: „Noapte mai dorm prin maşină şi pe un colţ de masă la un bar din apropiere”

Aurel Lăscoi


Valentin Micu, Deva:  „Au venit cei de la Peugeot şi Renault şi au casat zeci de maşini înaintea noastră”

Valentin Micu
Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite