PORTRET: La vârsta de 16 ani, Atena Balog vede lumea prin lentila fotografică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru tânăra cu nume de zeiţă, aparatul foto este primul lucru pe care-l pune în rucsac atunci când merge la munte. La începutul acestui an, eleva a obţinut locul I la concursul „Retezatul, o minune”.  Exceptând plaiurile mioritice, o parte din munca sa surprinde Germania de Est.

Nu ştie exact când a început să fie pasionată de fotografie, însă consideră că totul i se trage de la plăcerea de a călători. Preferă muntele, iar primul lucru pe care-l pune în rucsac atunci când pleacă la drum este aparatul foto. „Cu ajutorul obiectivului reuşesc să duc acasă locurile pe care le văd, deşi sentimentul de cucerire şi explorare a noi teritorii se diminuează. Iau totul ca pe o consolare, până data viitoare”, a declarat Atena.

Adoră peisajele, să stea cu cortul în natură, iar rolul său de fotograf nu se reduce doar la partea de redactare, cât şi la cea de editare a pozelor. Face minuni cu ajutorul programelor de prelucrare, iar drept dovadă stă recenta sa expoziţie în care a expus cinci lucrări. „Deşi sunt înscrisă de trei ani la cercul de fotografie de la Palatul Copiilor, abia recent am descoperit o chestie care mă fascinează: panorama. Pot să fac o fotografie de dimensiuni impresionabile, cu o rezoluţie foarte bună, din cinci-şase fotografii normale. Păcat că nu pot să o imprim în forma sa originală, încă nu am găsit niciun atelier care să-mi scoată fotografii mai mari de A3”, a adăugat Atena.

La începutul acestui an, tânăra a obţinut locul I la concursul „Retezatul, o minune”.  Exceptând plaiurile mioritice, o parte din munca sa surprinde Germania de Est. Este înscrisă la o clasă de germană-maternă şi a avut deja câteva ocazii să viziteze ţara lui Bismarck. 

Vrea să studieze oamenii

Deveanca nu vrea însă să-şi continue studiile pe partea artistică. Visează să ajungă psiholog. Anul acesta, fiind în clasa a X-a, a avut primul contact cu acest domeniu. La fel ca şi locurile, îi place să analizeze oamenii. „Deşi la şcoală este considerată o materie auxiliară, întrucât sunt înscrisă la un profil real, cred  că psihologia poate fi un domeniu de viitor. Orice firmă are nevoie de un asemenea specialist”, a spus Atena. Asta nu înseamnă că va renunţa la cel de-al doilea său ochi prin care vede lumea: lentila fotografică. Aceasta va rămâne întotdeauna un hobby. „Expoziţia de anul acesta este mai reuşită faţă de cea de anul trecut. Realizez că m-am maturizat, ceea ce înseamnă că progresez”, a mai spus eleva.

Întrebări şi răspunsuri

Intenţionezi să-ţi finalizezi studiile în străinătate?
Sună bine, însă prefer să rămân în România. Mi se pare un act de egoism să pleci din ţara în care te-ai născut. Poate că aş emigra strict pentru studii, însă cu siguranţă m-aş întoarce pentru a pune în practică în România ceea ce am învăţat în străinătate.
Ce materii îţi plac la şcoală?
Geografia şi engleza. Îmi place să ştiu ce e în jurul meu, ce mă înconjoară. Îmi place şi istoria, însă mă refer la documentarele televizate, la emisiunile TV.
Cum îţi petreci timpul liber?
Citind. Mi-am făcut un scop din a avea toată colecţia de cărţi semnată Paulo Coelho şi îmi mai trebuie doar două lucrări pentru a-l atinge.

Ce-i place
„Îmi place ca cei din jurul meu să fie sinceri, să fiu răsplătită cu aceeaşi monedă cu care-i tratez şi eu. Îmi place şi sentimentul că mă pot baza pe cineva, că lângă mine se găseşte întotdeuna un umăr care să mă susţină”, a spus Atena.

Ce nu-i place
„Nu-mi place carnea. De aproape un an sunt vegetariană. Am luat această decizie pentru că astfel mă simt bine din toate punctele de vedere. Cei din jurul meu chiar mi-au spus că de când nu mai mănânc carne sunt mai veselă”, a spus Atena.

Profil:

Născută. 25.06.1994, Deva
Studii. Elevă în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Decebal” din Deva
Experienţă. Locul I la concursul „Retezatul, o minune”, două expoziţii de grup
Familie. Un frate mai mic

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite