Portret: Elevul Aşer Ionescu, de 13 ani, este cel mai tare cititor hunedorean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O discuţie cu Aşer Ionescu se încheie cât se poate de rapid, mai ales dacă eşti la prima conversaţie cu el. Deveanul se rezumă la a răpunde la întrebările şi curiozităţile interlocutorului său fără a oferi prea multe detalii.  „De vină” este lumea cărţilor, în care se regăseşte zi de zi, încă de la vârsta de 10 ani. 

PROFIL
Născut: 22.11.1996, Deva
Studii: elev în clasa a VII-a la Liceul de Muzică şi Arte Plastice „Sigismund Toduţă” din Deva
Familie: doi fraţi şi o soră

A moştenit pasiunea pentru lectură de la tatăl său. Locul în care tânărul de 13 ani se simte cel mai bine este biblioteca. Anul trecut, Aşer a împrumutat şi citit peste 200 de titluri.
Cel mai mult îl atrage aventura, iar prima lucrare pe care a pus mâna a fost „Farul de la capătul lumii”, autor Jules Verne.  De atunci, nu a mai renunţat la acest domeniu, iar cartea sa preferată este „Arhipeleagul Gula”, semnată de Alexandr Soljeniţîn. „L-am văzut pe tatăl meu că o citeşte şi m-am apucat şi eu. S-a întâmplat în urmă cu aproximativ un an şi m-a atras faptul că tratează comunismul din Rusia, în special partea care ţine de descriere”, a spus tânărul. De fiecare dată când are ocazia, nu ezită să recitească acele cărţi care l-au încântat foarte mult. Anul trecut, a lecturat peste 200 de titluri, motiv pentru care a fost desemnat cel mai fidel cititor al Bibliotecii Judeţene „Ovid Densuşianu”, secţia copii. Se aştepta să fie răsplătit pentru „munca” sa, însă nu credea că o să ia trofeul cel mare. Prin urmare, surpriza a fost cu atât mai plăcută.

Iubeşte istoria

Aşer se documentează la bibliotecă şi pentru materiile şcolare. Zilele în care nu pune mâna pe nicio carte sunt cele în care are foarte mult de învăţat, de pregătit teze şi teste de evaluare. Nu se împacă prea bine cu matematica, însă când vine vorba de istorie şi geografie, este primul. Învaţă la Liceul de Arte, dar nu este interesat să studieze niciun instrument muzical. „După încheierea gimnaziului, vreau să-mi continui studiile pe partea de istorie. Nu vreau însă, să devin profesor, pentru că nu e corect să te pregăteşti ani întregi, ca ulterior să ai parte de copii care nu te respectă”, a adăugat Aşer.

Adolescentul nu regretă nicio carte citită, pentru că obişnuieşte ca mai întâi să o lectureze în diagonală, să o răsfoiască pentru a afla dacă are sau nu ceva de învăţat din ea.  În timpul liber, este un copil ca toţi ceilalţi. Joacă fotbal, iese cu prietenii în oraş şi priveşte la televizor, însă la documentarele de pe Discovery, mai puţin la desene animate. În lista de Messenger are aproximativ 30 de prieteni, însă discuţiile online sunt destul de rare.

Întrebări şi răspunsuri
Ai renunţa la cărţile printate pentru a le citi online?
Nu. Chiar dacă trăim într-o eră a informaţiei online, cred că lucrările scrise nu vor dispărea niciodată. Mediul virtual nu-ţi poate oferi plăcerea pe care o ai atunci când stai în pat şi întorci o filă adevărată, cu propria ta mână.

Cât de des mergi la bibliotecă?
Cel puţin o dată pe săptămână. Iniţial, am luat cărţi de la biblioteca din cartier, apoi am început să merg la sediul judeţean.

Cum te ajută cărţile pe care le citeşti?
Îmi aduc aminte că la un moment dat am citit o carte despre Al Doilea Război Mondial. Întâmplător, în ziua următoare ni s-a predat la şcoală această lecţie, pe care eu deja o ştiam din lectura personală.

Ce-i place:
„Îmi place să mă plimb cu bicicleta şi să colecţionez antichităţi. Am avut o colecţie de bancnote pe care i le-am dat verişorului meu. Acum, mai am doar timbre. Primul l-am primit de la o vecină, iar apoi m-am apucat să strâng şi eu”, a spus Aşer.

Ce nu-i place:
 „Nu-mi place cireşele, nu se numără printre fructele mele preferate. De asemenea, nu-mi plac oamenii care mint şi cei care fură”, a spus Aşer.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite