Alexandru Piszoc, sculptorul care ascultă black metal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comparativ cu alţi tineri care-şi petrec timpul prin cluburi, hunedoreanul de 18 ani obişnuieşte să mediteze asupra existenţei umane, să sculpteze şi să citească filozofie.

PROFIL
Născut. 27.12.1991, Vulcan
Studii. Elev în clasa a XI-a la Liceul de Muzică şi Arte Plastice „Sigismund Toduţă” din Deva
Familie. Singur la părinţi

Pasiunea pentru sculptură a dobândit-o datorită mediului cultural în care trăieşte. Se consideră o persoană autodidactă şi puţin sociabilă, întrucât nu vrea să influenţeze pe cei din jurul său, pentru a nu le limita imaginaţia. Este vorba despre Alexandru Piszoc, tânărul care a interacţionat pentru prima dată cu lutul la vârsta de şapte ani. „Nu am avut pe nimeni apropiat care să aibă preocupări artistice, eu sunt cel care a deschis orizontul cultural în familie”, a spus Alex. Chiar dacă la început nu a realizat talentul pe care-l are, acum şi-l fructifică din plin. Îi place ca în lucrările sale să abordeze teme legate de existenţa umană, să exploateze spiritul. Se bazează mult pe portret, încercând să surprindă expresia feţei drept o exprimare a sufletului. „Prima sculptură adevărată pe care am făcut-o a fost în lemn şi a avut drept subiect o temă religioasă. Sculptez foarte puţin în piatră, pentru că nu vreau să cad în latura meşteşugului, care nu oferă atât de multă libertate ca modelajul”, a adăugat tânărul artist.



Atunci când vrea să facă o lucrare, începe prin a o avea deja finită în minte. Are la activ o colecţie de circa 30 de opere. Cele „de suflet”, care exprimă  propria sa stare de spirit, le păstrează acasă, în timp ce altele le-a dăruit prietenilor sau le-a expus în diferite locuri publice. Este şi cazul portretului lui Téglás Gábor, expus la grupul şcolar cu acelaşi nume din reşedinţa de judeţ, acolo unde Alexandru locuieşte în timpul anului şcolar şi de unde primeşte sprijin financiar. „Am lucrat la acest portet aproximativ o lună şi l-am făcut pe vremea când eram în clasa a IX-a”, a spus liceeanul.

Fire meditativă

Alexandru este un elev de nota 9.50. Materia sa preferată este modelajul, adică studiul formelor şi al volumului. Pe lângă sculptură, pictează. Nu există zi în care să nu tragă cel puţin o linie. Atunci când nu face acest lucru, ascultă black metal sau citeşte. Lecturează cărţi de specialitate sau de filozofie. Cel mai mult îl atrage Cioran, iar după terminarea liceului vrea să-şi continuie studiile la Facultatea de Arte Vizuale din Cluj. Intenţionează să profeseze în domeniul învăţământului, deşi este conştient că sistemul prezintă multe probleme. „Este foarte descurajant din punct de vedere material, însă consider că dacă ai ceva de oferit trebuie să-i înveţi şi pe alţii. Nu poţi trece prin viaţă pur şi simplu, întrebându-te ce ciorbă a făcut bunica. Asta afli când ajungi acasă. Timpul trebuie dedicat meditaţiei”, a spus Alex.



Întrebări şi răspunsuri
Cum împaci muzica black metal cu sculptura şi pictura?

Acest gen de muzică este foarte agresiv, pe când arta presupune calm. Pentru mine, arta este modalitatea prin care îmi exprim agresivitatea, cele două se completează reciproc, fiecare reprezintă latura inversă a celeilalte.

Te îmbraci în negru şi ai piercing. Te consideri emo?

La o primă vedere, ceilalţi mă pot cataloga astfel, însă temperamentul meu este diferit. Sunt mai sobru nu pentru că aparţin vreunui cult, ci pentru că aşa este firea mea.

Ce-i place
„Îmi place să lucrez pe muzică pentru că aşa mă degajez de tot ce e în jurul meu. Apreciez curajul profesorilor care ne impulsionează spre artă, spre cultură, având în vedere că la ora actuală oamenii nu au nevoie de sculptură aşa cum au nevoie de pâine”, a spus Alexandru.

Ce nu-i place
„Nu-mi plac discuţiile inutile, fără niciun scop. De asemenea, nu-mi plac oamenii care încearcă să mă convingă că sunt enervanţi, care deschid un anumit subiect ce nu mă interesează, dar care insistă”, a spus Alexandru.

image
image
Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite