ADS Hunedoara: Ioan Guga este hunedoreanul care a inventat cocarda tricoloră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urmă cu şase ani, un hunedorean înregistra la Oficiul pentru Mărci şi Invenţii o creaţie mai puţin obişnuită: o insignă specială, pentru pus în piept, în culorile tricolorului.

Patriot „până în măduva oaselor”, Ioan Guga din localitatea Băiţa iubeşte tot ce ţine de autenticul românesc. Ieşit la pensie, imediat după Revoluţia din 1989, hunedoreanul a început să coase costume populare, împreună cu soţia sa. În timp, a renunţat şi i-a venit ideea să confecţioneze cocarde tricolore de pus la piept la diferite ocazii.

„În 2005, am început să fac cocarde tricolore pe care le-am sfinţit la mănăstirea de la Băiţa, iar în ziua de 1 Decembrie le-am împărţit tuturor sătenilor care au venit la slujbă. De atunci, în fiecare an fac acest lucru. Este felul nostru de a sărbători Ziua Naţională“, a povestit Ioan Guga. Văzând că atât oamenii din sat, cât şi măicuţele de la mănăstire, au fost foarte încântate de idee, omul s-a gândit să pregătească ceva special: un model inedit de cocarde. Guga a încercat mai multe variante. A făcut cocarde de diferite dimensiuni, cu sau fără bucle, cu ac cu gămălie şi cu ac de siguranţă. În final, cel mai frumos i s-a părut modelul cu trei bucle.

„Am făcut vreo 10 variante de cocarde, însă toată lumea care le-a văzut a spus că acestea cu trei bucle sunt cele mai interesante. Le-am pus trei bucle, cu gândul la Sfânta Treime“, a spus Ioan Guga. Ca să confecţioneze cocardele, hunedoreanul are nevoie, în primul rând, de panglică tricoloră. După ce a cumpărat panglica, o taie în bucăţi lungi de 30 de centimetri, face cele trei bucle, le coase la maşină şi le ataşează un ac de siguranţă ca să poată fi prinse la piept.

Citește reportajul integral în săptămânalul ADS Hunedoara.

ADS Hunedoara
Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite