Investiţii uitate în oraşul Hunedoara: mall-ul promis a rămas doar la stadiul de machetă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai mare mall care urma să fie construit în judeţ a rămas, de trei ani, la stadiul de machetă. Deşi are cea mai mare populaţie din judeţ, municipiul Hunedoara suferă la capitolul investiţii. Marii dezvoltatori au ocolit sistematic zona.

Cele aproape 40 de hectare de teren din Hunedoara, pe care încă din urmă cu trei ani fusese programată construcţia celui mai mare mall din judeţ, au rămas sterpe. Locul investiţiei care urma să schimbe faţa gri a municipiului de pe malul Cernei este în prezent acoperit de pietriş şi moloz şi năpădit de buruieni.

Construcţia mallului Plaza Center, căreia compania israeliană urma să îi aloce un buget de 38 de milioane de euro, a fost amânată întâi pentru anul 2010, apoi pentru o dată necunoscută nici măcar de reprezentanţii Primăriei Hunedoara, beneficiari indirecţi ai investiţiei.

La stadiul de machetă

Motivul principal pentru care proiectul a stagnat a fost criza, care a îngreunat mult acordarea creditelor bancare pentru astfel de investiţii. Totuşi, dezvoltatorii imobiliari nu au renunţat la planurile privind înfiinţarea complexului comercial. Potrivit informaţiilor furnizate pe pagina de Internet a companiei israeliene, proiectul este programat să se finalizeze în anul 2013.

Potrivit Plaza Centers, primul mall din Hunedoara va fi întins pe o suprafaţă de aproximativ 13.000 de metri pătraţi, va avea parter şi etaj, o parcare de 650 de locuri şi o parcare pentru autotrenuri.

Hunedorenii, pesimişti


Construcţia va schimba complet faţa zonei industriale a centurii municipiului, ocupată până în urmă cu câţiva ani de ruinele halelor unei vechi fabrici de prefabricate. Deocamdată, proiectul a rămas la stadiul de machetă şi puţini sunt hunedorenii care mai cred în el. „Nu cred că în Hunedoara va fi înfiinţat în viitorul apropiat un astfel de mall. Şi chiar dacă se va întâmpla acest lucru, mi-este greu să cred că va rezista într-un oraş în care foarte mulţi oameni nu au locuri de muncă”, a spus Raluca Galamboş, studentă la Facultatea de Inginerie. „În ultimii ani, Hunedoara a fost ocolită de investitori. Ne-am obişnuit cu statutul de municipiu aflat la capăt de linie, care încă supravieţuieşte de pe urma combinatului şi se dezvoltă greu faţă de municipii cum este Deva”, a spus Viorel Achim, un fost profesor de limba română, nemulţumit de lipsa interesului pe care dezvoltatorii îl acordă Hunedoarei.

În ultimii ani, puţine companii mari şi-au asumat riscul de a derula afaceri importante în Hunedoara. Cea mai mare investiţie privată aparţine grupului Arcelor Mittal, care a anunţat recent că, până la începutul anului viitor, va înfiinţa un laminor de europrofile, pentru construcţia şi funcţionarea căruia au fost alocaţi 43,4 milioane de euro. 

Dacă mall-ul hunedorean a rămas la stadiul de machetă, alte proiecte de anvergură anunţate în ultimii ani de reprezentanţii municipalităţii par desprinse de realitate. Unul dintre ele vizează înfiinţarea unui nou cartier rezidenţial şi a unui parc industrial, pe terenul ocupat în prezent de ruinele vechii platforme industriale a Hunedoarei. Iniţiativa ar urma să fie pusă în aplicare în următorii ani, după ce va fi finalizat procesul de ecologizare a zonei, însă în condiţiile actuale grele, puţini hunedoreni au încredere că acest lucru va avea loc.

Criza a oprit proiectul Carrefour Deva

Inaugurarea retailului Carrefour de la intrarea în municipiul Deva, investiţie de aproximativ 60 de milioane de euro, nu a mai avut loc. După ce au ridicat schelele, constructorii au oprit lucrările, afectaţi de situaţia economică. Proiectul, care ar fi urmat să creeze peste 1.000 de noi locuri de muncă, a fost îngheţat pentru o perioadă nedeterminată şi este posibil ca investiţia să nu mai fie finalizată.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite