Gerul schimbă peisajul: aproape toate apele din judeţul Hunedoara sunt îngheţate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La suprafaţa râurilor, gheaţa a format poduri compacte sau cu ochiuri. Pe Mureş curge năboi, în timp ce lacurile de acumulare au devenit adevărate patinoare.

Temperaturile foarte scăzute ce s-au înregistrat în ultima perioadă au îngheţat aproape toate cursurile de apă din judeţul Hunedoara, conform Servus Hunedoara. Din cauza frigului extrem, majoritatea râurilor sunt bocnă, dar nici lacurile de acumulare nu au scăpat. Potrivit reprezentanţilor Serviciului de Gospodărire a Apelor (SGA) Hunedoara, gerul din ultimele zile a format poduri de gheaţă, compacte sau cu ochiuri, pe râurile Sibişel, la Sântămărie Orlea, Strei şi Bărbat, în comuna Pui, Zlata, la Gura Zlata, dar şi pe Râu Mare, Râuşor, la Râu de Mori, Galbena la Haţeg, Govăjdie, la Teliuc, şi Cerna, la Topliţa. Până şi Mureşul a îngheţat din cauza gerului năprasnic. De la ieşirea din Deva, de pe podul de la Şoimuş, apa râului s-a transformat într-o mare fâşie de gheaţă. Pojghiţa înaintează de la mal pe o distanţă de câţiva zeci de metri. Tot pe Mureş, în zona Gelmar, curge şi zăpadă îngheţată în albie (năboi), aceasta acoperind 30 la sută din suprafaţa apei.

Cinciş şi Făerag, patinoare naturale

De ani buni, hunedorenii nu au mai văzut apa lacului Cinciş atât de îngheţată. Întreaga suprafaţă a apei este acoperită de un pod de gheaţă având grosimea de aproximativ 15,5 centimetri, spre bucuria unor locuitori mai curajoşi care au transformat lacul în patinoar. Autorităţile le atrag atenţia, însă, celor care se încumetă să păşească pe stratul format că riscurile ca gheaţa să cedeze în orice clipă sunt foarte mari. Şi lacul Făerag din comuna Certeju de Sus a îngheţat bocnă în urma temperaturilor extrem de scăzute din ultima perioadă. Stratul de gheaţă măsoară tot cam 15 centimetri, iar priveliştea glaciară oferită este uluitoare, mai ales pentru pasionaţii de fotografie.

Reprezentanţii SGA Hunedoara precizează că nu există, cel puţin deocamdată, probleme în blocarea unor cursuri de apă sau în alimentarea cu apă a locuitorilor judeţului. Conform acestora, cursurile de apă sunt monitorizate continuu, iar utilajele sunt pregătite pentru eventualele intervenţii în secţiunile critice cu aglomerări de gheţuri. „În secţiunile critice (…) se va asigura spargerea sloiurilor de gheaţă pentru a preveni eventualele inundaţii şi blocarea instalaţiilor şi funcţionarea acestora în siguranţă. De asemenea, în cazul prizelor de alimentare cu apă aflate în administrare, s-au luat şi se vor lua în continuare toate măsurile necesare, astfel încât să nu fie afectată alimentarea cu apă a populaţiei”, se arată într-un comunicat emis ieri, de SGA Hunedoara.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite