Ameninţarea norilor toxici de la groapa de gunoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De mai bine de şapte zile cerul deasupra oraşului este plin de fumul provenit de la groapa de gunoi, care arde mocnit. Direcţia de Sănătate Publică Hunedoara vorbeşte despre o stiuaţie fără precedent şi recomandă celor cu afecţiuni pulmonare să stea acasă.

Poluarea, cauzată de incendiul de la groapa de gunoi a Devei, cu care se confruntă locuitorii muncipiului este fără precedent, spun reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara.

„Din cauza fumului toxic emanat de incendiul de la groapa de gunoi, municipiul Deva s-a transformat într-un veritabil oraş învăluit în smog. Aerul pe care îl respirăm, pe lângă amestecul de azot, oxigen, bioxid de carbon şi gaze inerte, mai conţine microorganisme, particule şi alte gaze. O parte din aceşti agenţi poluează aerul şi produc efecte negative asupra sănătăţii”, a spus dirctorul adjunct în cadrul DSP Hunedoaara Cecilia Birău.

Consilierii locali au organizat o şedinţă de urgenţă pentru alocarea a un milion de lei pentru stingerea incendiului de la groapa de gunoi. „Pentru a stopa focul şi dezastrul de la groapa de gunoi este nevoie de un transport de trei mii de maşini de pământ pentru a finaliza lucrările, plus tubulatura de aeraj pentru evacuarea boigazului din incinta gropii. Sper ca problemele să se încheie cât mai repede”, a declarat primarul Devei, Mircia Muntean.

Cristian Moldovan, şeful Gărzii de Mediu, spune că e nevoie de aproximativ 21.000 de tone de pământ pentru a acoperi suprafaţa de şapte hectare pe care arde acest gunoi. „Pare o misiune imposibilă. Stratul de pământ aşezat pe acest teren care continuă să ardă ar trebui să aibă o grosime de şapte centimetri. Asta pentru a împiedica arderea mocnită. Se lucrează non-stop şi sperăm să reuşim să oprim focul”, a spus Moldovan.

Directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Hunedoara, Georgeta Barabaş spune că a existat un plan de conformare, în urmă cu doi ani, dar reprezentanţii Primăriei Deva nu l-au respectat deloc. Acest plan de conformare prevedea atribuţii clare atât pentru Primăria Deva, cât şi pentru societatea de salubritate privind măsurile ce trebuie luate la groapa de gunoi. „De urgenţă trebuie acoperit cu pământ, împrejmuită zona, blocarea accesului oamenilor şi animalelor în interior şi montarea ţevilor pentru evacuarea biogazului. În caz contrar, se va suspenda activitatea”, a afirmat Georgeta Barabaş.

Pericol pentru gravide şi copii

Medicul Cecilia Birău recomandă persoanelor care au afecţiuni cronice pulmonare, dar şi copiilor, vârstnicilor şi femeilor gravide să evite pe cât posibil circulaţia în aer liber. „Până la rezolvarea problemei aceste persoane trebuie să evite să facă exerciţii în aer liber şi să încerce să petreacă cât mai mult timp în locuri în care este asigurată o ventilaţie mecanică”, a explicat Birău.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite