Poveşti din Franţa: pentru ce au scos contribuabilii deveni din buzunare 35.000 lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei consilieri au mers la Entrevaux, timp de zece zile, pe banii devenilor. Contribuabilul devean poate dormi liniştit: cei 35.000 de lei plătiţi pentru deplasarea consilierilor în Franţa i-au adus „capital de imagine”.

Chiar dacă ideea ca trei consilieri locali ai municipiului Deva să participe, timp de 10 zile, la un festival medieval care a avut în localitatea franceză Entrevaux a iscat polemici în şedinţa de consiliul local, deplasarea a avut loc. „E inadmisibil aşa ceva, să trimiţi şase persoane la un festival obscur doar pentru că e aproape de Coasta de Azur. Cei şase îşi vor face concediul pe banii contribuabililor“, spunea consilierul Vasile Ţonea.

Preţul plătit de contribuabilul devean  pentru acest „schimb cultural” a fost de 35.000 de lei. Adică echivalentul lunar al burselor pentru elevii deveni. Burse care s-au plătit cu o întârziere de cinci luni. Alături de cei trei consilieri locali, Ana Mermezan, Mircea Birău, Carol Panduru au mai făcut deplasarea, viceprimarul Marcel Morar, primarul Mircia Muntean şi referentul Carmen Velniciuc. Deşi a dat asigurări că nu va face această deplasare, consilierul Ana Mermezan nu a putut ceda ispitei. Iar acum este mulţumită de acest lucru.

Nu sunt interesaţi

„A fost foarte interesant. Ne-am întâlnit cu primarul localităţii Entrevaux şi cu consilierii acestuia. În ultima seară a venit chiar şi consulul onorific la României la Nice. Pot să vă spun că prezenţa noastră acolo a adus un plus de imagine României”, a spus Mermezan.Dincolo de imagine, în privinţa câştigului direct pe care îl are contribuabilul devean din această deplasare, lucrurile nu sunt tocmai clare. „Cei de la Entrevaux nu sunt interesaţi de o înfrăţire între cele două localităţi. În schimb vor să pregătim un proiect european de restaurarea a cetăţilor medievale”, a adăugat Mermezan. Consilierul Mircea Birău mizează pe aceeaşi carte: a promovării imaginii.

„Pot să vă spun că am plecat să reprezentăm Deva şi ne-am întors reprezentând România. Formaţia de dansuri i-a încântat pe francezi, iar sculptorii prezenţi cu noi în delegaţie au avut mai multe întâlniri culturale. S-a scris despre noi în ziarele de acolo şi ne-am întâlnit şi cu consulul onorific al României la Nice”, a explicat Birău. Din păcate nu am putut afla numele celebrului consul pentru că Mircea Birău nu-l mai ţinea minte. „Asta e irelevant. Am cartea lui de vizită”, ne-a liniştit consilierul.

Întrebat dacă în condiţiile în care francezii au admirat formaţia de dansuri populare şi operele sculptorilor mai era neceasară şi prezenţa consilierilor locali, Birău a fost categoric. „Păi dansatorii şi sculptorii puteau discuta cu primarul şi cu consulul”, s-a întrebat retoric Birău. Consilierul local Carol Panduru nu a putut fi contactat pentru a relata despre importanţa acestei vizite în Franţa.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite