Premierul Emil Boc îl atacă pe baronul Moloţ: „Şi dacii făceau drumuri mai bune!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Emil Boc a făcut o vizită la Sarmizegetusa pentru a vedea distrugerile de acum o lună. El a fost însoţit de ministrul Culturii. Zdruncinat pe drumul de la Costeşti spre Sarmizegetusa, premierul Emil Boc a atacat dur starea în care se află întreaga zonă.

Premierul Emil Boc a vizitat, ieri, împreună cu ministrul Culturii, Kelemen Hunor, cetatea Sarmizegetusa Regia din munţii Orăştiei. Nemulţumit de starea deosebit de proastă a drumului de acces spre cetate, construit de Consiliul Judeţean Hunedoara, premierul Emil Boc a declarat, uitându-se la trăinicia zidurilor cetăţii, că dacii ştiau să construiască. „Cu certitudine dacii făceau drumuri mai bune decât cel făcut de preşedintele Consiliului Judeţean”, a spus Emil Boc.

Vladimir Brilinsky, preşedintele fundaţiei „Renaşterea Daciei”, i-a întâmpinat pe premier şi pe ministrul Culturii precizând că acesta a ajuns aici în al 13-lea ceas. „E adevărat că sunteţi primul premier post-decembrist care vine la Sarmizegetusa Regia. Dar aţi venit în al 13-lea ceas. Trebuie făcut ceva cât mai repede”, a spus Brilinsky.

Problema arheologilor

Premierul a cerut să vadă locul în care buldozerele firmei Druppo au efectuat săpături neautorizate şi s-a arătat interesat să ia la birou câteva cioburi de lut din perioada dacică scoase la iveală de lama buldozerului. „Le voi lua pentru a fi analizate. Vinovaţii trebuie să plătească. Ceea ce s-a întâmplat aici este echivalentul unei evaziuni fiscale de mari proporţii. Sarmizegetusa Regia este o avuţie naţională”, a spus premierul. Profesorul Gelu Florea, şeful şantierului arheologic, le-a atras atenţia premierului şi ministrului Culturii despre greutăţile pe care le întâmpină echipele de arheologi. „În zonă nu există curent electric, semnal de telefonie. Dormim în corturi şi nu avem un centru de cercetare, aici aproape, unde să analizăm artefactele găsite. Trebuie făcut ceva în acest sens”, a spus Florea.

Ministrul Culturii Kelemen Hunor a spus că se caută soluţii pentru a da un statut acestei zone. „Cea mai mare problemă o reprezintă exproprierile de terenuri. Ne gândim să îi conferim acestei zone acelaşi statut cu al Deltei Dunării. În plus, de anul viitor vom demara un program de cercetare sistematică a zonei care se va desfăşura pe parcursul a patru ani”, a declarat ministrul.

Emil Boc s-a arătat deranjat de faptul că niciun reprezentant al Consiliului Judeţean nu a fost prezent la întâlnire. „Trebuia să vină aici să dea nişte răspunsuri”, a spus premierul. Contactat telefonic, Ioan Rus, vicepreşedintele CJ Hunedoara, a declarat că nu a venit la întâlnire pentru simplul fapt că nu a fost invitat.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite