„Muzeul Fierului“ din Hunedoara ar putea fi redeschis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un grup de tineri entuziaști din municipiul Hunedoara luptă pentru reînființarea „Muzeului tehnicii fierului" închis în urmă cu nouă ani, după preluarea combinatului Siderurgic de către indienii de la Arcelor Mittal. 

Reprezentanţii Asociaţiei de Dezvoltare D.A.O. Hunedoara (Datorie, Atitudine, Onoare) au început demersurile necesare către forurile competente și caută o locație potrivită pentru acest muzeu. „Inițiative au mai existat dar s-au lovit de probleme administrative. Deocamdată, adunăm exponate", a declarat Bogdan Leucuţa, reprezentant al asociaţiei.

Ioan Romulus, fostul custode al muzeului fierului, a declarat că aderă cu totul la acest proiect.  Proiectul lui Romulus conţine machete de la Atelierul de la Teliuc din secolul al II-lea şi cuptorul din Valea Caselor din secolul al IX-lea, ateliere din Baia Cerna, Perintei şi Furnalul de la Topliţa din secolul 18. Muzeul Fierului a fost înfiinţat în anul 1974, cu ocazia sărbătoririi a 90 ani de la punerea in funcţie a primului furnal modern în municipiul de pe Cerna. În 1989 au început să fie făcute demersurile pentru înscrierea în circuitul muzeistic naţional, dar mai apoi a fost desfiinţat. Mai apoi, unele exponatelor au fost sustrase şi duse la fier vechi.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite