Ancheta de la Sarmizegetusa Regia a fost finalizată. Vezi ce ilegalităţi s-au comis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ancheta efectuată la Sarmizegetusa Regia a scos la iveală o serie de nereguli. Raportul va fi înaintat Ministerului Culturii, care poate face plângere penală  împotriva Consiliului Judeţean Hunedoara.

Ancheta efectuată de Prefectura Hunedoara la Sarmizegetusa Regia, la solicitarea Ministerului Culturii, a fost finalizată. Comisia de verificare a ridicat aproape o jumătate de metru cub de documente de la Consilul Judeţean Hunedoara, instituţie care a permis efectuarea săpăturilor care au generat un adevărat scandal la Sarmizegetusa Regia.

Potrivit raportului făcut public în cursul zilei de ieri, lucrările din situl arheologic echivalează cu o serie de ilegalităţi. Lista începe cu faptul că firma SC Drupo SRL, care trebuia să se ocupe doar de lucrările de reparaţii ale drumului judeţean care leagă Costeşti de Sarmizegetusa, nu are autorizaţie de construcţie în interiorul monumentului istoric, acolo unde s-a amenajat o parcare pentru turişti, mai exact lângă zidurile Porţii de Vest a cetăţii dacice.

Ce prevede legea

Parcarea a fost amplasată în zona unu de protecţie, unde există interdicţie pentru orice fel de lucrări din cauza poziţiei foarte vulnerabile pentru monument. Lucrările au fost executate fără supravegherea arheologilor şi au continuat chiar şi după ce Direcţia de Cultură a emis o somaţie de oprire a acestora”, a declarat prefectul judeţului Hunedoara, Dezsi Attila.

Prin amenajarea parcării în cauză, situl arheologic a fost afectat pe o adâncime de aproximativ doi metri. Toate concluziile anchetei vor fi înaintate Ministerului Culturii, care poate face plângere penală împotriva Consiliului Judeţean Hunedoara.

Consider că există elementele constitutive ale unei infracţiuni. Sancţiunea poate fi administrativă sau penală, în funcţie de sesizarea pe care Ministerul Culturii o va depune împotriva Consiliului Judeţean. Potrivit legii, sancţiunea poate consta în amendă de la 1.000 la 5.000 de lei sau închisoare de la trei luni la cinci ani”, a adăugat Dezsi Attila.

Cea care a descoperit neregulile de la Sarmizegetusa Regia este Adriana Pescariu, vicepreşedintele Comisiei Naţionale de Arheologie. Potrivit acesteia, accesul în cetate a fost distrus pe o lungime de 30 de metri, fiind posibil ca buldozerul să fi intrat şi în zona unor locuinţe dacice identificate în anii ‘80.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite