Blocurile pentru tineri o iau la vale: criza a sistat proiectul ANL din Hunedoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proiectul locuinţelor pentru tineri început în urmă cu cinci ani a fost sistat. Foto: Daniel Guţă
Proiectul locuinţelor pentru tineri început în urmă cu cinci ani a fost sistat. Foto: Daniel Guţă

Proiectul construirii celor 80 de apartamente pentru tineri a fost sistat. Aici trebuie ridicat un zid, pentru că terenul e în pantă. Cele peste 600 de solicitări depuse de hunedoreni la primărie pentru a intra în posesia unor locuinţe pentru tineri în municipiul Hunedoara mai au mult de aşteptat.

Autorităţile locale au promis încă din anul 2006 construirea unui imobil cu 80 de astfel de apartamente, pe un teren situat în cartierul Micro 6.

Atunci, Primăria Hunedoara a efectuat primele demersuri pentru începerea construcţiei, respectiv cedarea unui teren de aproximativ 3.500 de metri pătraţi situat în zona Străzii Alexandru Vlahuţă, Autorităţii Naţionale a Locuinţelor. Valoarea proiectului se ridica la 17 milioane de lei, iar la auzul începerii construcţiilor, numărul cererilor pentru locuinţe a sporit vertiginos.

Zid în loc de blocuri

La cinci ani de la semnarea contractului pentru construcţia destinată familiilor tinere, blocul a fost  „ridicat” la stadiul de fundaţie. Primăria cheltuise deja 400.000 de lei pentru devierea utilităţilor (apă, canalizare, telefonie) de pe teren, însă lucrările desfăşurate de firma de construcţii Ison Trade Construct SRL au fost sistate.  Motivul?
„Societatea a dat faliment şi astfel nu şi-a mai putut onora angajamentele. Vom găsi alte soluţii pentru continuarea şi finalizarea proiectului”, a precizat Ovidiu Hada, primarul Hunedoarei. Neputinţa constructorului nu a fost singura problemă pentru sistarea proiectului de 17 milioane de lei. Terenul dat în folosinţă către ANL a fost prost ales.

Din cauza denivelărilor şi a diferenţei de nivel, Primăria Hunedoara va fi nevoită să cheltuie alţi aproximativ 300.000 de lei, pentru construirea unui zid de beton şi ciment, înalt de aproximativ trei metri şi adânc de aproximativ doi metri, în lungime totală de 90 de metri. S-a constatat că este nevoie de acest zid de sprijin pentru ca în cazul în care va fi reluată construcţia blocurilor de locuinţe pentru tineri, riscul ca acestea să fie afectate de posibilele alunecări ale terenului în pantă să fie eliminat.

Teren nefolosit

Deşi dispun de aproape 140 de hectare de teren din vechea platformă industrială a Hunedoarei, autorităţile locale nu le pot folosi. În ultimii şapte ani, niciun metru pătrat din această suprafaţă, acoperită în trecut de clădirile fostului combinat siderurgic, nu a fost ecologizat. Construcţiile au fost, în schimb, dărâmate pentru a fi scos fierul vechi şi celelelalte materiale industriale, iar suprafeţele care ar fi putut fi refolosite sunt şi în prezent acoperite de moloz şi zgură. Reprezentanţii Primăriei Hunedoara estimează că abia peste trei ani parcelele de teren, administrate în prezent de SC Ecosid, vor intra în acest circuit. Condiţia este ca proiectele de ecologizare, aflate doar pe hârtie, să fie şi materializate.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite