Austriecii de la Strabag mută dealul din loc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fără autorizaţie de la Mediu, constructorii s-au apucat să distrugă un deal. În timp ce dealul de la Banpotoc dispare, comisarul Moldovan de la Garda de Mediu dă asigurări: „dacă nu e OK, punem dealul la loc”.

În goana după materie primă (pământ, pietriş) necesar pentru terasamentul tronsonului de autostradă Deva - Orăştie, austriecii de la Strabag au concesionat de la Primăria comunei Hărău dreptul de a exploata un deal situat în apropierea satului Banpotoc. Un singur lucru nu au mai aşteptat austriecii: avizele de la Agenţia pentru Protecţia Mediului.

Astfel, localnicii s-au trezit că dealul cu pricina a fost luat cu asalt de camioane de mare tonaj, buldozere şi excavatoare. „Suntem profund nemulţumiţi de ceea ce se întâmplă. Austriecii s-au apucat să mute dealul fără să se gândească o secundă la consecinţe. Ne-am trezit cu un sat plin de praf, cu un zgomot infernal şi cu pericolul ca dealul să o ia la vale”, a spus Constantin Trefaş.

Declaraţii contradictorii

Localnicii spun că şi modul în care cei din consiliul local au votat a fost profund discriminatoriu. „Au votat pentru exploatarea dealului, opt consilieri din satele aparţinătoare comunei. Ei nu sunt afectaţi de ce se întâmplă la Banpotoc”, a declarat Lucian Benţa. Primarul comunei Hărău, Dorin Jibetean, spune că totul este legal. „S-a organizat o licitaţie, în urma căreia Strabag a obţinut concesiunea pentru doi ani privind exploatarea dealului, domeniu al Consiliului Local Hărău, care a aprobat acest lucru.  Doar doi consilieri din Banpotoc s-au opus acestui demers. S-au concesionat peste 13 hectare de teren, pentru 820.000 de lei. Cu aceşti bani, reuşim să ajutăm 400 de familii din comună, pentru a-şi realiza branşamentele de apă şi canalizare, lucru extrem de important pentru oameni”, a spus primarul. Directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului, Georgeta Barabaş, susţine însă contrariul. „Austriecii de la Strabag au depus o documentaţie privind exploatarea acelui deal însă, până la această dată, Agenţia nu a emis nicio autorizaţie de funcţionare. Prin urmare tot ceea ce se întâmplă acolo este împotriva legii. În mod normal cei de la Garda de Mediu ar trebui să dispună sistarea lucrărilor”, a spus Barabaş.

Directorul de la Mediu este contrazis de primarul comunei Hărău. „Există o autorizaţie provizorie, pe proprie răspundere, emisă de cei de la Mediu”, a declarat primarul. Comisarul-şef al Gărzii de Mediu, Cristian Moldovan, dă asigurări că totul este legal. „Lucrările care se fac acolo nu au impact asupra mediului. Dacă, în final ,Agenţia pentru Protecţia Mediului nu va emite autorizaţiile finale, iar constructorul a exploatat dealul, acesta va fi reconstruit. Adică aşa cum spune legea, va fi adus la forma iniţială”, a spus Moldovan.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite