Falcă de crocodil preistoric descoperită în Ţara Haţegului. Fosila de Theriosuchus a fost expusă la muzeu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O mandibulă fosilă de Theriosuchus, un animal preistoric, descoperită în Depresiunea Haţegului, a fost expusă la muzeul din Deva.

Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva a expus o mandibulă fosilă de Theriosuchus, piesă care a intrat în colecţia de paleontologie a muzeului, după ce a fost descoperită de paleontologul Ioan Groza, în zona Sânpetru – Tuştea (Depresiunea Haţeg, judeţul Hunedoara).

„Theriosuchus era o adevărată fosilă vie care a trăit începând cu ultima parte a Jurasicului (aproximativ 150 de milioane de ani) şi până în prima parte a Cretacicului în China, Maroc, Scoţia, sudul Angliei şi Thailanda. După extincţie a continuat să supravieţuiască printr-un nucleu populaţional în Bazinul Haţeg. Analiza materialului fosil, fragmentar, indică talia ca nedepăşind 1 metru lungime, cu membrele lungi ce sugerează apartenenţa la specia mamiferelor mici”, precizează Dorin Cărăbeţ, referent de specialitate în cadrul Compartimentului Ştiinţele Naturii de la MCDR Deva.

Mandibula fosilă de Theriosuchus poate fi văzută în colecţia „Exponatul lunii”, în spaţiul special amenajat la intrarea în Palatul Magna Curia.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Cele mai valoroase descoperiri de pe şantierul autostrăzii Lugoj - Deva: 13 brăţări din bronz, vechi de trei milenii

Brăţările din bronz vechi de circa 3.000 de ani se numără printre cele mai valoroase exponate ale muzeului din Deva. Au fost descoperite, pe Valea Mureşului, în urma săpăturilor arheologice de pe şantierul autostrăzii Lugoj – Deva.

Românii ignoră muzeul unic în lume, cu piese de aur nativ estimate la milioane de euro. Soarta tristă a tezaurelor preţioase

Muzeul Aurului din Brad le oferă vizitatorilor ocazia de a vedea peste 1.000 de piese unice din aur nativ, unele estimate la mai multe milioane de euro, însă în ultimii ani neglijenţa cu care a fost tratat de autorităţi l-a transformat într-o clădire fantomatică, ocolită de localnici şi vizitată rar de străini.

Scene terifiante de tortură medievală în beciurile castelului. Cel mai cumplit instrument de chinuire a femeilor este „perla” noului muzeu al terorii

O pivniţă veche din curtea Castelului Corvinilor a fost transformată într-o sală imensă de tortură în care sunt prezentate cele mai cumplite instrumente medievale şi modul în care au fost folosite. Este a doua sală de tortură deschisă la castel.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite