Dezbatere aprinsă la primărie pe tema viitorului centru pietonal din Hunedoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul centrului pietonal din Hunedoara a fost motiv de dispută între localnici, arhitecţi şi reprezentanţii Primăriei Hunedoara. Modificat de mai multe ori, proiectul a fost supus, miercuri, din nou, dezbaterii publice.

Sala de şedinţe din Primăria Hunedoara s-a umplut din nou de hunedoreni veniţi să participe la dezbaterea publică organizată pe tema viitorului centru pietonal din municipiu.

Peste 20 de oameni au luat cuvântul la consultarea publică iniţiată de primărie. Mulţi dintre ei nu au fost de acord cu proiectul, susţinând fie că investiţia este costisitoare pentru hunedoreni, fie locul ales al viitorului centru pietonal este nepotrivit. În cel de-al doilea caz, localnicii, cei mai mulţi locatari ai blocurilor de pe Bulevardul Corvin, au declarat că îşi doresc ca viitorul centru pietonal să fie amenajat în Centrul vechi al Hunedoarei. Dacă la dezbaterile precedente organizate pe această temă, discuţiile au fost aprinse, de această dată spiritele s-au mai liniştit. Problema reducerii suprafeţelor de zone verzi şi a tăierii unor copaci în timpul lucrărilor a fost rezolvată, susţin reprezentanţii Primăriei Hunedoara.

Arhitectul Răzvan Rugescu a afirmat că după finalizarea centrului pietonal, suprafaţa acoperită cu vegetaţie va fi mai mare decât cea din prezent, iar gradul de confort al localnicilor va creşte. Arhitectul Alexandru Rugescu a susţinut că va fi găsită o soluţie pentru ca societăţile să se poată aproviziona, şoferii acestora putând folosi pietonala în anumite intervale orare.

Raul Malea, un hunedorean care a luat cuvântul la dezbaterea publică, a solicitat ca în cazul realizării investiţiei, patronii care au societăţi comerciale (baruri, pizzerii şi magazine) să fie supraimpozitaţi. „De ce trebuie să vină alţi locuitori din cartiere ale Hunedoarei să îşi lase maşinile în centru, la noi în parcări, că ne blochează strada”, a reclamat un localnic.

Bulevardul Corvin, loc de promenadă
Proiectul centrului pietonal prevede eliminarea circulaţiei auto de pe Bulevardul Corvin, pe tronsonul Parcul Copiilor – Casa de Cultură. Iniţiatorii săi susţin că astfel centrul civic al municipiului va fi modernizat, iar turiştii vor avea un motiv în plus să viziteze Hunedoara.

bulevardul corvin

Potrivit memoriului de prezentare realizat de arhitecţi, în ultimii 25 de ani, Bulevardul Corvin s-a dezvoltat ca o arteră comercială, la parterul imobilelor de locuinţe colective fiind realizate spaţii de deservire şi spaţii comerciale, în mare parte cu extinderi ale acestora faţă de aliniamentul iniţial. Acest fapt a dus la suprasolicitarea bulevardului Corvin în porţiunea cuprinsă între strada George Enescu şi Bulevardul Dacia, datorită autoturismelor parcate şi în mod egal datorită necesităţii de a aproviziona zona comercială.

„Spaţiul public actual nu este folosit ca spaţiu public, ci ca spaţii reziduale ale trotuarelor de-a lungul zonelor carosabile. În plus, spaţiul nu este folosit la potenţialul său nici din punct de vedere al comerţului. Strada nu dispune de elemente de mobilier urban adecvate. Spaţiul verde existent, deşi dezvoltat ca vegetaţie, este sufocat de prezenţa maşinilor, fiind înconjurat de un rând de parcare de maşini şi neavând nici o relaţie la nivel pietonal cu zonele adiacente. Principalele disfuncţionalităţi ale zonei, sunt suprafaţa asfaltată şi betonată excesivă, folosită pentru circulaţia şi parcarea autovehiculelor, parcările auto ocupă agresiv - fizic şi vizual - întreaga zonă a bulevardului Corvin, spaţiul verde fiind sufocat şi blocat de prezenţa maşinilor”, se arată în memoriul de prezentare al proiectului.


Vă recomandăm şi:

Deva şi Hunedoara cheltuie sute de mii de lei pentru podoabele de iarnă. Ce spun primarii despre investiţiile de sezon

Aproape 400.000 de lei vor fi cheltuiţi în Hunedoara pentru ornamentele de Crăciun şi pentru iluminarea oraşului de sărbători. În Deva, costul închirierii ornamentelor şi a împodobirii străzilor va fi de 550.000 de lei, iar aprimăria din Petroşani investeşte 336.000 de lei pentru decoraţiuni. Preţurile nu conţin TVA.

Cât de poluată a fost Hunedoara în „Epoca de Aur”: gazele toxice şi praful îi îmbolnăveau pe localnici, în timp ce Deva se bucura de aer curat

Combinatul siderurgic din Hunedoara a fost, nu doar unul dintre „motoarele” industriei grele din România, dar şi principala sursă de poluare pentru oraşul care avea în perioada regimului comunist 80.000 de locuitori. Un studiu realizat în anii 1970 arăta Hunedoara era cel mai poluat oraş din zonă, în timp ce locuitorii Devei se bucurau de aer curat, în ciuda învecinării cu Termocentrala Mintia.

Hunedoara, nume de origine maghiară sau latină? De unde provine denumirea oraşului şi ce controverse a creat

Istoricii au căutat originile numelui Hunedoara, al uneia dintre cele mai vechi aşezări locuite de pe teritoriul României, şi au formulat mai multe ipoteze privind provenienţa sa: unii cercetători au susţinut că denumirea Hunedoara este latină şi ar însemna ţinutul focului, în timp ce alţi istorici îi găsesc originea într-un antroponim maghiar.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite