Primăvara începe cu disponibilizări pentru ceferiştii din judeţul Hunedoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Toţi cei aflaţi pe lista de concedieri vor părăsi locul de muncă de la 1 martie
Toţi cei aflaţi pe lista de concedieri vor părăsi locul de muncă de la 1 martie

Criza financiară loveşte în peste 120 de lucrători ai căilor ferate, care vor rămâne fără locuri de muncă de la 1 martie. Cei disponibilizaţi vor primi plăţi compensatorii între 12 şi 15 salarii, plus încă două salarii în momentul plecării.

Programul de restructurare a CFR a început în judeţul Hunedoara cu disponibilizarea a 124 de lucrători din sectoarele mişcare-comercial, tracţiune şi revizii vagoane. Lucrătorii aflaţi pe lista concedierii colective au primit preaviz de 15 zile. Întreg procesul de disponibilizare se va finaliza cu data de 1 martie. Vor pleca lucrători de la Simeria Triaj, precum şi din staţiile principale de cale ferată din judeţ. Potrivit lui Ionel Ţiţ, liderul Sindicatului Mişcare Comercial Hunedoara, la stabilirea listei concedierilor au stat peste 20 de criterii de selecţie.
„Au primit preaviz ceferiştii care au firme în proprietate, cei care au avut avertismente şi sancţiuni pentru indisciplină, precum şi lucrătorii al căror post nu se mai justifica din cauza lipsei totale de activitate”, a declarat Ţiţ.

Plăţi compensatorii
Liderul de sindicat precizează că cei disponibilizaţi vor primi plăţi compensatorii, în cuantum de 12 salarii pentru cei cu o vechime în muncă de până la 15 ani, 13 salarii pentru cei care au o vechime în muncă între 15 şi 25 de ani şi 15 salarii pentru angajaţii care au depăşit 25 de ani vechime în muncă. La un salariu mediu de 1.380 de lei, cea mai mare compensaţie se va ridica la suma de 20.700 de lei. Fiecare ceferist disponibilizat va primi la finalul perioadei de preaviz încă două salarii ca primă de exit. În vest îşi vor pierde serviciul 650 de ceferişti. La nivel naţional, CFR Marfă va dispobiliza 6.380 de persoane. Efortul financiar pentru asistenţa socială a acestora se ridică la aproape 140 de milioane de lei, din care peste 17 milioane de lei reprezintă suma alocată la data concedierii.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite