Andreea Peliancă este campioană la lupte libere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andreea Peliancă
Andreea Peliancă

Primul contact cu luptele libere l-a avut la opt ani, încurajată de sora ei. Astăzi are în palmares două titluri de campionă naţională şi se pregăteşte pentru titlul european.

PROFIL
NĂSCUTĂ. 13.01.1994.
STUDII. Elevă în clasa a IX-a la Liceul Sportiv.
Familie. Are o soră mai mare cu cinci ani.

Subiect tabu pentru femei până prin 1993, când mai multe ţări europene au acceptat ca reprezentantele „sexului slab” să practice acest sport, luptele libere au cucerit puţine adepte în judeţul Hunedoara. Andreea Peliancă este una dintre tinerele din judeţ care practică lupte libere. Şi o face cu atâta entuziasm, încât câştigă concurs după concurs. Are zeci de medalii câştigate la concursuri judeţene şi naţionale şi se pregăteşte pentru titlul european.
 „Pentru mine acest sport a venit ca un lucru obişnuit. Sora mea, care e mai mare cu cinci ani decât mine, practica lupte libere aşa că, la vârsta de şase ani am luat primul contact cu o saltea de lupte. La opt ani eram deja înscrisă la Clubul Sportiv Şcolar Deva, la grupa antrenorului Cosmin Văcăraşu”, povesteşte Andreea.
Un an mai târziu, Andreea participă la prima competiţie naţională între cluburi şi îşi adjudecă locul al II-lea în finala pe echipe, care a avut loc la Sfântu Gheorghe. „De fapt, eu mi-am învins toate adversarele, dar punctajul pe echipe ne-a clasat pe locul doi pe podium”, spune Andreea.

Îşi „păcăleşte” adversarele
Pe parcursul celor opt ani de când practică acest sport, Andreea şi-a adjudecat de două ori titlul de campionă naţională şi a câştigat alte 13 medalii naţionale. Se antrenează câte trei ore pe zi şi îşi doreşte să devină profesoară de sport. „Procedeele mele favorite sunt «intrarea la coapse» şi «morişca». Sunt destul de greu de aplicat într-o confruntare directă, dar trebuie să ştii cum să-ţi păcăleşti adversara. Ăsta e secretul reuşitei. Simulezi un procedeu şi aplici altul. Surprinzi adversarul care nu mai are timp de ripostă. Totul se întâmplă în câteva fracţiuni de secundă”, explică luptătoarea.

Este fan Harry Poter
Atunci când nu se antrenează sau când nu participă la competiţii, Andreea îşi umple timpul liber discutând pe messenger cu prietenii sau citind. „Nu sunt o elevă de nota zece, dar am grijă să fiu pregătită la toate materiile. Cel mai mult îmi place româna şi citesc cu multă plăcere Harry Poter. Pot să spun că sunt fan Harry Poter. De asemenea, trebuie să recunosc, petrec destul de mult timp discutând pe messenger cu prietenii mei din toată ţara”, spune Andreea.
Pentru tânăra luptătoare urmează două competiţii importante în acest an: Balcaniada care se va desfăşura la Mangalia şi Campionatele Europene. „Sper să fac o figură frumoasă în acest an. Adică să câştig cele două titluri”, spune Andreea.

Întrebări şi răspunsuri

Ţi s-a întâmplat să foloseşti tehnicile învăţate în afara sălii de lupte ?
Nu şi nici nu mă gândesc la aşa ceva. Nu sunt o fire violentă şi dacă aş fi provocată de cineva aş prefera să evit o confruntare. Este mai bine pentru adversar. În plus, tot ceea ce am învăţat în aceşti ani trebuie folosit doar în cadrul sălii de lupte. Mie îmi este suficient să ştiu că cel care mă provoacă nu are nicio şansă în faţa mea.

Ce perspective îţi oferă acest sport ?
Din punct de vedere financiar aproape niciuna. Am mai fost recompensată uneori pentru medaliile obţinute, dar sumele sunt derizorii. Singura satisfacţie rămâne cea a învingătorului. E o senzaţie unică aceea de a ştii că eşti cel mai bun din ţară la categoria ta. Am fost convocată de două ori la lotul naţional, dar am refuzat.

Ce-i place
Cantonamentele la mare sunt pe placul Andreei. „Îmi place să fiu alături de colegele mele în corturi pe malul mării. Am numai amintiri frumoase de acolo”, spune Andreea. De asemenea, îi place foarte mult să câştige în faţa adversarei.

Ce nu-i place
„Nu-mi place când pierd, mai ales dacă am fost furată de arbitrii. Nu-mi place când antrenorul se supără pe mine şi nu suport să mă cert cu colegele mele”, spune tânăra luptătoare.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite