Turiştii rămân pe cont propriu: salvamontiştii pleacă de la Straja dacă nu vor primi plata restantă de la Primăria Lupeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 350 de acţiuni de salvare au efectuat cei 18 salvamontişti din cadrul serviciului Salvamont Lupeni
Peste 350 de acţiuni de salvare au efectuat cei 18 salvamontişti din cadrul serviciului Salvamont Lupeni

Şeful Salvamont Lupeni ameninţă că cei 18 salvamontişti nu vor mai asigura permanenţa în staţiunea Straja, dacă nu vor fi plătiţi.

Eternul conflict dintre primarul oraşului Lupeni, Cornel Răsmeriţă, şi şeful Salvamont, George Resiga, s-a reaprins. Nemulţumit de faptul că primarul Răsmeriţă refuză să plătească 15.000 de lei, reprezentând diurna şi facturile restante din acest an, George Resiga a anunţat că echipajele Salvamont nu vor mai deservi staţiunea Straja.
„Pro Straja Salvamont nu şi-a recuperat până acum banii pe care i-a investit în permanentizarea punctului Salvamont. Nu mai putem să susţinem din bugetele proprii acest serviciu. Din iarnă nu sunt achitate facturile de curent şi membrii echipajului nu şi-au primit diurnele. Sunt restanţe care depăşesc 15.000 de lei, iar conform legii administraţiile locale care au pe teritoriul lor administrativ pârtii de schi au obligaţia să finanţeze un astfel de serviciu”, a declarat Resiga. Şeful salvamontiştilor susţine că echipele Salvamont se  vor retrage din staţiunea Straja, pentru că sunt sătui de muncă voluntară. “Este o situaţie delicată cu turiştii de pe pârtii, însă lipsa de dialog şi atitudinea Primăriei Lupeni ne dezgustă”, a spus şeful Salvamont Lupeni, George Resiga.

„Resiga minte”
În replică, Cornel Răsmeriţă edilul oraşului Lupeni se apără susţinând că totul este o minciună.„Pe lângă situaţia financiară dificilă cu care ne confruntăm mai trebuie să ascultăm şi minciunile lui Resiga. Nu avem nicio datorie faţă de serviciul Salvamont. I-am ajutat de fiecare dată când au avut nevoie. Restul sunt invenţii”, a spus primarul.

Anul acesta, administraţia locală a încearcat să oblige cabanierii din staţiunea Straja să achite cheltuielile salvamontiştilor cu toate că acest serviciu este unul de interes public. Dacă cei 18 salvamontişti de la Lupeni se vororienta spre alte staţiuni, singurii care mai pot interveni în caz de urgenţe sunt jandarmii montani. În sezonul trecut, cei 18 membri ai echipajului au fost solicitaţi de 366 de ori.

În Straja şi Parâng a nins
Prima zăpadă din acest sezon s-a aşternut, în noaptea de Sfântul Nicolae, în staţiunile de munte din Valea Jiului, iar cabanierii îşi aşteaptă turiştii. Stratul de zăpadă în Parâng, Straja, sau Pasul Vâlcan are aproximativ 10 cm. În plus, la Straja au fost pornite şi tunurile de zăpadă pe trei pârtii. Salvamontiştii îi avertizează pe cei care vor urca la munte să fie echipaţi corespunzător. „A nins şi sperăm că va mai ninge. Noi suntem pregătiţi pentru acest sezon”, a spus Dumitru Bârlida, şeful echipei Salvamont Parâng. Pârtia A din Parâng a fost pregătită la finele săptămânii trecute, când mai mulţi voluntari au curăţat-o de pietre.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite