De ce Termocentrala Mintia disponibilizează 300 de salariaţi?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Electrocentrale Mintia produce energie electrică în pierdere
Electrocentrale Mintia produce energie electrică în pierdere

La fiecare MWh produs şi livrat în sistemul energetic, Termocentrale Mintia pierde un euro. Compania a ajuns la o treime din producţia de energie realizată în 2007,  dar are cu 200 de salariaţi mai mult decât atunci.

Electrocentrale SA Deva, alias Termocentrale Mintia, disponibilizează până la 15 aprilie un număr de 300 de salariaţi. Privită din afară, decizia conducerii pare hazardată. Este vorba totuşi de una din filialele de producţie ale Termoelectrica,  cel mai puternic operator economic din judeţ, ani în şir campioană incontestabilă la indicii cifra de afaceri şi profit, în topul firmelor hunedorene. Potrivit declaraţiilor lui Cristian Vladu, actualul director general ajunct la Electrocentrale SA, situaţia financiară a companiei a fost dramatic alterată de criză.
Nici nu putea fi altfel, dacă la fiecare MWh de energie produs şi  livrat în sistemul energetic naţional, termocentrala pierde 4,2 lei, adică echivalentul unui euro. Producţia la Mintia a ajuns la aproximativ 500 MWh.

Producţie în scădere
„Din cauza preţurilor reglementate la energie electrică pierdem aproximativ 500 de euro pe oră atunci când pulsăm energie în sistemul energetic naţional”, a spus Cristian Vladu. Dacă acum câţiva ani, Electrocentrale Mintia lucra cu şase grupuri energetice producând 1200 de MWh, astăzi termocentrala funcţionează doar în două grupuri. Producţia de energie fluctuează în jurul valorii de 500 MWh. Cu toate acestea, o comparaţie între anii trecuţi arată că acum, în criză, numărul de angajaţi a crescut.
„Suntem nevoiţi să reglăm personalul şi din această cauză. Produceam cu şase grupuri cu 1600 de salariaţi, iar azi ne chinuim să vindem cu două dar avem în schema de personal 1832 de angajaţi. Suntem obligaţi să facem disponibilizare pentru a nu intra în colaps financiar”, spune Cristian Vladu.

Viitorul grupul este incert
Pentru a nu fi oprită din activitate, Electrocentrale Deva va trebui să se conformeze normelor europene de mediu eşalonat din anul 2011 până în 2013. Şansele de găsire a finanţării necesare pentru ecologizarea producţiei de energie la Mintia sunt însă minime. Compania are nevoie
de circa 300 de milioane de euro în următorii trei ani.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite