Simina şi Ioana, „cavalerii verzi” ai Hunedoarei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele două surori s-au remarcat drept unele dintre cele mai dedicate „ecologiste”, câştigând primul loc, la un concurs de profil.

PROFIL
Născute: 14.02.1998, Hunedoara
Educaţie: Şcoala Generală Nr. 11, clasa a 5-a
Performanţă: Locul întâi pe ţară la concursul „Ţara lui Andrei”
Familie: Cele două sunt surori gemene

S-au născut în aceeaşi zi: Ioana cu cinci minute mai târziu decât Simina, în 14 februarie, chiar de Sfântul Valentin, învaţă la aceeaşi şcoală, în aceeaşi clasă şi se completează perfect una pe cealaltă. Simina Vrea să devină psiholog sau profesoară de matematică, iar Ioana – medic ori profesoară de engleză. Zile întregi au desenat, au decupat şi au lipit, realizând acasă, ajutate de mama lor, zeci de abţibilduri şi de mini-avertisemente: „Stingeţi lumina!”, „Reduceţi consumul de carburant; circulaţi cu bicicleta!”, „Protejaţi apele de poluare”. Mai mult, dacă Simina a construit un robot din PET-uri, Ioana s-a costumat într-un cireş-simbol, pe jumătate înflorit, în timp ce jumătatea opusă era poluată şi uscată.

Au adus la Hunedoara 25.000 de euro
Cu câteva săptămâni în urmă, conform proiectului, fetele au mers să cureţe de gunoaie în împrejurimile Castelului Corvinilor. Din 245 de idei, proiectul celor 36 de copii de la Şcoala Numărul 11 din Hunedoara, autointitulaţi „cavalerii verzi”, a fost considerat cel mai bun. De altfel, după ce s-au angajat că se vor ocupa de curăţenia celui mai mare monument medieval din sud-estul Europei şi au gândit amplasarea unei ecluze de reţinere a deşeurilor aruncate de locuitorii satelor de pe cursul superior al Zlaştiului, era aproape imposibil ca hunedorenii să fie întrecuţi de altă echipă. În baza proiectului, „cavalerii verzi”, coordonaţi de dascăli inimoşi, au atras la Hunedoara 25.000 de euro, banii necesari pentru construirea ecluzei şi pentru reamenajarea terenului de sport al şcolii.

Educaţie diferită
Drept răsplată, Ioana, Simina şi ceilalţi colegi împreună cu care cele două au câştigat primul loc pe ţară, au primit o tabără gratuită la Durău. Fetele povestesc cu entuziasm cum au prăjit ouă cu lupa, au confecţionat paraşute sau au pictat, folosindu-şi imaginaţia, simple pietre de râu. „În fiecare zi activităţile erau grupate pe anumite teme: focul, apa, pământul, iar noi aveam în program diferite jocuri educative. Cel mai mult, însă, ne-a plăcut tiroliana!”, şi-a amintit Simina. Câştigătoare ale programului naţional de responsabilitate socială, fetele au fost medaliate şi au devenit, alături de prietenii şi colegii lor, cetăţeni de onoare ai Ţării lui Andrei.

Întrebări şi răspunsuri

Ce înseamnă să fii cavaler verde?
Un cavaler verde protejează natura. Curăţă, face ecologizări, dar îi şi învaţă pe ceilalţi oameni cât de important este să trăim într-o lume curată.

Pe unde aţi mai călătorit, în afara taberei de la Durău?
După tabără, am fost invitate la Bruxelles, împreună cu alţi 16 colegi. Era o curăţenie extraordinară acolo. Cred că noi îi vom ajunge din urmă abia peste 30 de ani.

Ce-i place
„Aventurile lui Tom Sawyer”, „Singur pe lume”, să ajute oamenii săraci sau bolnavi, să trăiască într-o lume curată, iar dacă ar câştiga un bilet la Loto, Ioana şi Simina ar pleca într-o călătorie în jurul lumii.

Ce nu-i place
„Că oamenii nu sunt suficient de civilizaţi, iar unii copii nu au parte de o educaţie, dar şi faptul că, deşi sunt mai bătrâni, unii oameni te învaţă lucruri greşite, cum ar fi să treci pe roşu la semafor”, a declarat Simina.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite