Ovidiu Illeş, poliţistul îndrăgostit de biciclete

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Exceptând blogul personal, unde oferă o viziune completă asupra traseelor de ciclism din judet, el este iniţiatorul ciclocaravanei Deva-Certej.

PROFIL
Locul şi data naşterii: 11.06.1981, Deva.
Studii: Liceul Militar Ploieşti, Academia de Poliţie Bucureşti.
Experienţă profesională: Patru ani de activitate ca ofiţer la Compartimentul Control Intern, din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Hunedoara.
Familie: Necăsătorit.

Este pasionat de biciclete de când se ştie, însă hotărârea de a îmbrăca costumul de ciclism a luat-o pe 5 mai 2005. Se afla în Verona, oraşul în care a văzut sute de biciclişti strânşi în acelaşi loc. „Este spectaculos să vezi atât de multe persoane care poartă pantaloni elastici, chiar şi oameni cu păr alb. La Deva, aşa ceva este o raritate”, a declarat Ovidiu. Dacă la început a practicat doar „bicicleta de şosea”, ulterior s-a apucat de mountain bike. Îl interesează cursele lungi care pot fi parcurse în condiţii dure, cu toate că nu realizează frumuseţea acestora decât retroactiv. „Îmi aduc aminte de o cursă în Munţii Orăştiei. Mi-am vulcanizat singur două pene. Soarele tocmai apunea, iar eu mă rugam să-mi ajungă perlandezul, să mă ţină până la cea mai apropiată localitatea. Pentru mine, acela chiar a fost un moment dur”, a precizat tânarul. Nu este adeptul giumbuşlucurilor pe două roţi, iar primul concurs la care a participat a avut loc în 2007, în Cluj. A mers la competiţie cu o bicicletă de împrumut şi, fiind prima sa întrecere, a fost precaut şi lent, motiv pentru care nu s-a clasat pe o poziţie fruntaşă.

image

Sedus de uniformă şi Drept
Biciclistul iubeşte maratoanele, întrucât îi oferă prilejul de a cunoaşte oameni cu pasiuni comune şi a vedea cât de bine pregătit este el însuşi. „Confruntarea cu tine însuţi reprezintă cel mai interesant moment psihologic. Simţi că nu mai poţi pedala şi îţi promiţi că nu vei mai parcurge în veac 60 de kilometri. Atunci afli cu adevărat de ceea ce eşti capabil”, a adăugat Ovidiu. Deşi se consideră biciclist amator, în 2008 a reuşit să se claseze pe locul cinci la un concurs pe un traseu de 80 de kilometri. Deşi la un momendat a fost depăşit  de un alt concurent, ulterior a luat un avans de 10 minute. Una dintre calităţile pe care ciclismul i  le dezvoltă este voinţa. Acest lucru îl ajută să împace munca de poliţist cu mersul pe două roţi. „Am ales această meserie pentru că m-a sedus imaginea tânărului îmbrăcat în uniformă, care coboara din tren pentru a merge acasă. Simultan, curiozitatea de a afla cum poate un sistem judiciar să guverneze toate raporturile sociale a fost foarte mare. Daca stăm şi ne gândim bine, chiar şi cumpărarea unei sticle de apă înseamnă încheierea unui contract de vânzare cumpărare”, a spus poliţistul.



Întrebări şi răspunsuri

De ce nu sunteţi de acord cu acrobaţiile pe două roţi?
Pentru că sunt utile la mountain bike, dar nu suficiente. Adolescenţii din ziua de azi sunt foarte înclinaţi spre acest aspect, dar, cine ştie, dacă tot au ajuns pe două roţi, poate ajung şi la un cros.

Care a fost cea mai lungă distanţă pe care aţi parcurs-o cu bicicleta?
Un traseu de 188 de kilometri, Deva - Râu de Mori - Retezat. A fost o distanţă parcursă în şapte-opt ore, cu mare dificultate, pentru că diferenţa de nivel este considerabilă.

Care a fost cea mai frumoasă cursă de pâna acum?
Aproape 110 kilometri strabătuţi din Deva pâna la Ilteu (judetul Arad), dus-întors, cu 31 km/h. Spun asta pentru că am mers pe DN7, unde toată circulaţia maşinilor era închisă. Am tras din toate puterile şi m-am simţit ca pe motoretă.

Ce-i place
„Îmi place apa din Retezat, îmi crează un sentiment de comunicare cu natura. De fiecare dată merg acolo cu sticla goală, ajung însetat şi beau direct din pârâu. De asemenea, îmi place să-mi petrec timpul cu familia, să stau la poveşti cu prietenii”, a spus Ovidiu

Ce nu-i place
„Nu-mi plac manelismele, aici intrând totul, de la muzică la comportament. Totodată, urăsc clişeele, îmi crează indispoziţie, disconfort, îmi întrerup automat fluxul comunicaţional cu persoana în cauză”, a spus Ovidiu.

image
Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite