Cristina Muntean îmbină tradiţia cu modernitatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hunedoreanca visează la o carieră în muzica populară. Momentan, se ocupă cu diverse activităţi de tineret, întrucât este preşedintele primei asociaţii de profil din judeţ.

PROFIL
NĂSCUTĂ. 24.06.1989, Petroşani
EDUCAŢIE. Studentă în anul II la Facultatea de Jurnalistică, Universitatea Spiru Haret
CARIERĂ. Agent comercial, în prezent secretară la Biroul de Intermedieri Auto
FAMILIE. Necăsătorită, un frate mai mare

A iubit muzica populară de când era mică. Preotul din comuna Baru, acolo unde a copilărit,  punea toţii copiii din sat să cânte la fiecare mare sărbătoare. „Prima dată când preotul mi-a auzit glasul, am cântat «Când fost-a prunc Isus Hristos». A rămas surprins de prestaţia mea, la o vârstă aşa fragedă”, şi-a amintit Cristina.
Ulterior, aceasta a făcut parte timp de patru ani din corul bisericii, iar după încheierea studiilor gimnaziale s-a înscris la Liceul de Muzică şi Arte Plastice „Sigismund Toduţă” din Deva. A terminat la clasa profesoarei Ica Pop, iar acum lucrează la un album, pe care speră ca până la finalul anului să-l scoată pe piaţă.
„Cu toate că doina remarcă cel mai mult un artist, îi arată adevărata sa valoare, vreau ca albumul meu să fie mai vesel, folcloric, însă nu comercial. Voi încerca să cuprind toate genurile muzicale, în special jiene şi învârtite, preferatele mele. Colaborez cu un studio, iar o parte din melodii sunt deja realizate”, a spus tânăra artistă. Îşi doreşte ca atunci când publicul îi va asculta melodiile să fie încântat de ceea ce aude, să-i aprecieze munca. Şi cum muzica populară fără joc nu poate exista, Cristina este înnebunită după dansurile tradiţionale. Ar fi vrut să facă parte dintr-un ansamblu, însă până acum nu a avut ocazia. La capitolul îmbrăcăminte, are un dulap plin de costume populare, cele mai multe moştenite de la bunica sa sau primite de la o mătuşă.

Spirit civic
Atunci când nu cântă, hunedoreanca se ocupă cu activităţile din cadrul primei asociaţii pentru tineret din judeţ, „Străjeri ai Barului”. Organizaţia are 28 de membri, iar de fiecare dată când se întâlnesc, nu pierd ocazia de a face lucruri inedite în comuna unde au copilărit sau încă locuiesc. „Marcăm traseele turistice din zonă, organizăm spectacole, avem grijă de spaţiul verde, iar de Florii împărţim flori tuturor doamnelor din localitate. De asemenea, am depus două proiecte pentru a obţine finanţare europeană pe domeniul cultural şi în materie de spaţii verzi”, a adăugat Cristina.
Deşi nu duce lipsă de activităţi, tânăra nu îşi neglijează studiile. Iniţial, a încercat să intre la Academia de Poliţie, însă cu toate că a trecut de probele sportive, la cele scrise a avut ghinion. S-a reprofilat, iar în prezent este studentă în anul II la Facultatea de Jurnalistică. „Am ales acest domeniu pentru că îmi place munca de teren, să dezbat problemele unei comunităţi, să cercetez şi să aflu lucruri noi”, a mărturisit studenta.

Întrebări şi răspunsuri

De ce ai vrut să porţi uniformă şi de ce nu ai încercat şi a doua oară?
Îmi place seriozitatea, respectul şi ordinea. Consider că încă mai am timp şi pentru o a doua încercare, pentru că poţi intra în sistem până la vârsta de 25 de ani.

Este destul de costisitor să scoţi pe piaţă un album. Cine te susţine financiar?
Administraţia locală din Baru. Este o localitate unde tinerele talente sunt încurajate şi sprijinite.

Unde ai reuşit până acum să îţi pui în valoare talentul?
Am participat la tot felul de manifestări şi spectacole folclorice, la nedei şi baluri unde abordez atât cântece din repertoriul meu, compuse de mine, dar apelez şi la colaje.

Ce-i place
„Îmi plac călătoriile, iar artistul meu preferat este Lucreţia Ciobanu, cu ea am crescut. Bunica o asculta la pick-up, însă mie mi-au mai rămas doar plăcile. Este o cântăreaţă care are o căldură deosebită în voce, un stil aparte”, a spus Cristina.

Ce nu-i place
„Nu-mi place să trăiesc în monotonie, nu suport singurătatea. Vreau să fiu mereu în mişcare, motiv pentru care vreau să mă reapuc de fitness, sport pe care l-am întrerupt de ceva timp. De asemenea, nu-mi place să nu am cu cine socializa”, a spus Cristina.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite