Ioana Onoiu, singurul alergolog din Hunedoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hunedoreanca de 33 de ani s-a întors în comunitatea natală pentru a practica o ramură în care profesa un singur medic specialist în tot judeţul: alergologie.

PROFIL
Născut. 5.03.1976, Hunedoara
Studii. Universitatea de Medicină şli Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca, specializarea alergologie-imunologie
Experienţă. Cinci ani de rezidenţiat în Cluj-Napoca, medic specialist alergolog de două săptămâni
Familie. Căsătorită, are o fetiţă de doi ani şi jumătate

S-a născut şi a copilărit în municipiul de pe Cerna. Nimeni din familia sa nu a profesat în domeniul sănătăţii, dar a ales să intre în sistem deoarece consideră că este o ramură nobilă de activitate. Apreciază persoanele care lucrează în secţiile de anestezie şi terapie intensivă, însă nu se vede făcând nicicând aşa ceva. „Alergologia este o meserie distinsă, să poţi ajuta un copil sau să vindeci un vârstnic reprezintă ceva preţios, cu atât mai mult cu cât specialiştii din această ramură a sănătăţii pot fi număraţi pe degete, mai ales în comunităţile mici”, a declarat Ioana Onoiu. Primul contact cu alergologia l-a avut în perioada studenţiei, atunci când a văzut prima trusă de profil şi primii bolnavi diagnosticaţi cu astm.

În octombrie 2009, tânăra şi-a susţinut examenul de specialitate, iar în urmă cu două luni a primit confirmarea de medic specialist alergolog. Cu toate că rezidenţiatul şi l-a făcut în centrul universitar Cluj-Napoca, a ales să se întoarcă de unde a plecat. În perioada studiilor, visa să pună diagnostice într-o zonă în care alergologia nu este bine reprezentată. Şi-a urmat visul şi s-a întors cu speranţe mari în Hunedoara. „Am luat decizia de a reveni în municipiul Hunedoara întrucât ştiam că la nivelul judeţului există un singur medic alergolog, care activează în Deva. Vorbim de un domeniu relativ recent în ţara noastră. Este o ramură cu patologie multă, majoritatea alergiilor fiind subdiagnosticate şi subtratate”, a adăugat Ioana Onoiu.

Familistă convinsă
Deşi şi-a deschis cabinetul de numai două săptămâni, hunedoreanca are deja la activ zece pacienţi, cifră la care nu se aştepta la început de drum. În scurta sa activitate ca medic specialist, dar şi în anii de rezidenţiat, a observat că cei mai afectaţi sunt copiii, iar cele mai frecvente alergii sunt cele respiratorii, în special astmul şi rinita. „Multe alergii sunt catalogate ca simple răceli, întrucât au simptome asemănătoare. Este absolut necesar ca în astfel de cazuri să fie făcute investigaţii suplimentare, astfel încât tratamentul prescris pacientului să fie cel corect”, a mai spus medicul.

Chiar dacă pune mult suflet în ceea ce face, Ioana Onoiu nu îşi neglijează familia. Dovada o reprezintă fetiţa de doi ani şi jumătate pe care o are. Cu toate că timp de cinci ani a făcut naveta între Hunedoara şi Cluj, soţul său i-a fost alături, chiar dacă erau împreună doar în weekenduri.

Întrebări şi răspunsuri

Sunteţi alergică la ceva?
Nu, din fericire nu am alergie la niciun fel de substanţă.   

Cum aţi rezistat să staţi departe de familie timp de cinci ani?
Pasiunea pentru ceea ce fac şi înţelegerea pe care soţul meu mi-a oferit-o au învins totul. Chiar dacă făceam săptămânal naveta şi toţi şoferii de autobuz mă cunoşteau, acei ani au trecut cu bine.

Ca medic alergolog, ce alte domenii trebuie să stăpâniţi?
Alergologia este o ramură a medicinii interne. Prin urmare, este înrudită cu pneumologia, dermatologia şi ORL-ul.

Ce-i place
„Îmi plac drumeţiile în natură şi îmi place să citesc autori clasici. De asemenea, îmi place să merg pe jos pentru că astfel fac mişcare şi văd lucrurile din jurul meu altfel decât atunci când mă aflu în maşină”, a spus Ioana.

Ce nu-i place
„Nu-mi place nepăsarea, ignoranţa celor din jur, indiferent de domeniul de activitate şi mai ales atunci când vine vorba despre relaţiile interumane”, a spus Ioana.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite